Hasta tutuklu Abdulvahap Kavak tedavi edilmiyor

Hasta tutuklulara özgürlük eyleminde konuşan hak savunucusu Dilek Yıldız, Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan Abdulvahap Kavak’ın sağlık durumunun kötü olduğunu ve 2 yıldır tedavi edilmediği söyledi.

Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi tarafından, hasta tutukluların sağlık durumları ve taleplerine dikkat çekmek için her hafta sonu düzenlenen basın açıklaması Sakarya Meydanı’nda gerçekleştirildi. İnsan hakları savunucularının katıldığı 154’üncü hafta açıklamasında Bolu F Tipi Cezaevi’nde tutulan hasta tutuklu Abdulvahap Kavak’ın durumuna dikkat çekildi.

‘İKİ YILDIR MUANEYEYE GİDEMİYOR’

Açıklamada konuşan Dilek Yıldız, tutuklu Kavak’ın kritik sağlık durumu hakkında şu bilgileri verdi: “Kronik kalp hastasıdır. Kalbinin 5 damarında kısmi tıkanmalar var. Bir damarda stend, iki damarda anjiyo mevcuttur. Yüksek tansiyon hastalığı, kolesterol hastalığı var ve bunlar için ilaç kullanıyor. 2009 yılında safra kesesi ameliyatı olmuş, safra kesesi alınmıştır. Boğazında 12 milimetre toksik olmayan tanımlanmamış nodül var. Nodül 2010 yılında tespit edilmiş. Ancak haberi olmamış ve 2017 yılında tasadüfen öğrenmiş… Bel fıtığı ve boyun fıtığı hastalığı mevcut. Gözlerinden ameliyat olması gerekiyor. Devlet hastanesinde ekipman olmadığından üniversite hastanesine sevk edilmiş ancak mahpus koğuşu olmadığı için ameliyatı yapılmamış. Rüflü, astrit, ülser ve aktif kolit hastasıdır, ilaç kullanıyor. Ankara Numune Hastanesi sağlık kurulunun raporuna göre altı aylık periyodlarla gastroloji uzmanına muayene için itmesi gerekmekte, ancak talep etmesine rağmen iki yıla yakındır gidemiyor, hapishanede bir diyet programı uygulanmıyor.”

Yıldız, cezaevlerinde hasta tutukluların tedavi koşullarının gittikçe zorlaştığını söyledi ve hasta tutukluların biran önce serbest bırakılması çağrısı yaptı.

EN SON EKLENENLER