Hasta tutuklunun infazı ‘katılmadığı eylemlerden’ yakıldı

Yüzde 80 şizofreni ve koah, bel kayması, sağ ayağı sakat olan hasta tutuklu Arif Pelit’in, katılmadığı 7 eylemden dolayı disiplin cezası verilerek infazı yakıldı.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu yüzde 80 oranında psikotik bozukluk (şizofreni), Koah, bel kayması ve sağ ayağı sakat olan hasta Arif Pelit (57), cezaevinde katılmadığı eylemler gerekçe gösterilerek, infazı yakıldı. Evinde 18’i boş 19 çakmak bulunduğu gerekçesi ile “DHKP-C üyesi” olmakla suçlanan Pelit, 2011 yılı Aralık ayından bu yana cezaevinde tutuluyor. Yapılan yargılama sonucunda 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Pelit, cezasının 4/3 oranında yatarı olan 5 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası tamamlanmasına rağmen serbest bırakılmadı. Pelit’in serbest bırakılmamasına ise, cezaevinde katıldığı iddia edilen eylemler nedeniyle “İnfazının yakılması” gerekçe gösterildi.

CEZAYI VEREN HAKIM TUTUKLU

Pelit’in serbest bırakılmamasına tepki gösteren avukatı Dinçer Çalım, müvekkilinin 2011 yılından bu yana evinde bulunan 18’i boş bir adetin ise yarı dolu olduğu toplamda 19 çakmağın gerekçe gösterilerek mağdur edildiğini hatırlattı. Pelit’in yargılanmasının yapıldığı İzmir 10’uncu Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ali Sayın’ın şu an “Fethullah Gülen Cemaati” soruşturmaları kapsamında tutuklu olduğu belirten Çalım, “Çakmakların mevcut halleriyle maytaplarla birleştirilerek bomba düzeneği haline getirmelerinin mümkün olmayacağı” yönünde verilen rapora rağmen cezalandırıldığını söyledi. Pelit’i yargılayan mahkeme başkanı Ali Sayın’ın 19 boş çakmağın hayatın olağan akışına aykırı olarak gördüğünü belirten Çalım, “Türk yargısı FETÖ’den tutuklu yargıçların verdiği cezayı onayladı” dedi.

‘ZAMANININ ÇOĞUNU HAREKET ETMEDEN GEÇİRMEKTE’

Çalım, “Müvekkilim Psikotik ve diğer rahatsızlığından kaynaklı sürekli ilaç kullandığından kaynaklı zamanının büyük bir çoğunluğunu uyuyarak ve hareket etmeden geçirmekte. Arif cezaevinde barınmakta güçlük çekerken oda arkadaşlarının katıldığı eyleme katılamıyor. Arif bu eylemlerde yer almadığı halde cezaevi yönetimi tarafından Arif’e disiplin soruşturması açılıyor” diye konuştu.

‘KATILMADIĞI EYLEMLERDEN İNFAZI YAKILDI’

Pelit’in açılan 7 disiplin soruşturmasında da “Rahatsızlıklarımdan kaynaklı sürekli ilaç aldığımdan uyuyorum. Fiziksel açıdan da eyleme katılacak durumum yok. Tahliye zamanım da yaklaştığından kaynaklı bu tür eylemlere katılmadım” savunması yaptığını aktaran Çalım, “Müvekkilimi katılmadığı eylemler gerekçe gösterilerek diğer arkadaşları ile birlikte 7 kez disiplin cezası verilerek infazı yakıldı. Arif’in bu şekilde iyi halini ortadan kaldırarak şartlı salıverilmesini engellediler. Müvekkilim Arif yaşanılan bu haksız infazdan kaynaklı 1 Haziran 2017 tarihinde cezaevinden çıkması gerekirken şu an hala bu karardan dolayı Edirne T Tipi Kapalı Cezaevinde tutulmakta” diye belirtti.

‘EYLEME KATILMADIĞI SONRADAN ANLAŞILDI’

Pelit’in söz konusu eylemlere katılmadığı ancak 8’inci soruşturmada anlaşıldığını vurgulayan Çalım, şöyle devam etti: “Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ‘Arif kullanmış olduğu ilaçların etkisinden uyumuş olabileceği anlaşıldığından disiplin cezası verilmesine yer olmadığı’ yönünde kararını 8’inci soruşturmada verdi. Yani müvekkilimin infazı yakıldıktan sonra yeni eyleme katılmadığı fark edildi. 8’inci soruşturmada cezaevinin verdiği kararı gerekçe göstererek yapmış olduğumuz başvuru itirazları ise bilinçli bir şekilde kabul edilmedi.”

‘TESLİM ALMA POLİTİKASIDIR’

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi 1’inci Müdürü Haydar Ali Ak’ın siyasi tutuklulara husumet beslediğinden kaynaklı sürekli tutukluların infazını yaktığını kaydeden Çalım, şunları söyledi: “Bu kişi daha öncede işkence ve kötü muamele ile gündeme gelmişti. Yüzlerce tutuklunun bunun hakkında şikâyette bulunmasına rağmen Adalet Bakanlığının bu güne kadar yattığı herhangi bir şey yok. Sonuç itibari ile 19 boş çakmak ile haksız bir şekilde cezaevine giren Arif Pelit’e Türk yargısı en son şartlı salıvermeden de yararlandırmayarak yapabileceği bütün kötülükleri yapmış oldu. 1 Haziran’dan bu yana Arif sebepsiz yere cezaevinde tutuluyor. Siyasi tutuklulara yönelik yaygın olarak yapılan bir durumdur infaz yakmak. Siyasi tutuklularda yaygın yapılan bir şey. İnfazları dolduğu halde haksız disiplin cezaları ile cezalar verip bir tür teslim almak için yapılan bir politikadır.”

Ruken Demir / Gökhan Öner – dihaber

EN SON EKLENENLER