HDP’nin deklarasyonuna destek büyüyor: Daha çok sokak

HDK Gençlik Meclisleri üyesi Can Papila, demokratik mücadelenin adresinin her zaman sokak olması gerektiğini söyledi. SKM Sözcüsü Fadime Çelebi, mücadelenin daha çok sokakta büyütülmesi gerektiğini belirtirken, EHP Genel Başkanı Sibel Uzun ise, “Deklarasyon kucaklayıcı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), toplumun tüm kesimlerine hitap eden 9 maddelik “Demokratik Çözüm Deklarasyonu”na farklı çevrelerden destekler gelmeye devam ediyor. Süreçten en çok etkilenen gençler ve kadınlar, yıllardır verdikleri mücadelenin sokakta devam ettiğini belirterek, deklarasyonu desteklediklerini dile getirdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Gençlik Meclisleri üyesi Can Papila, 20 Temmuz Suruç Katliamı ile başlayan ve beraberinde devam eden gözaltı ve tutuklama furyasının demokratik kitle hareketinin sokaktan uzaklaşmasına yol açtığını belirterek, “Siyasi iktidar, tüm yaşam alanlarını KHK’larla, devlet organlarından, üniversitelere, mahallelere kadar kendi ideolojik hegemonyası altında yeniden düzenlemeye çalışıyor. Bunun adı elbette faşizmdir ve faşizm ancak sokakta geriletilebilir, yenilebilir. Bu anlamda HDP’nin yayınladığı deklarasyon sürecin parolası niteliğinde olup, deklarasyonda tüm toplumsal kesimlerin birlikte mücadelesi ve bu mücadelenin ‘adalet ve vicdan’ ekseninde olması gerektiği vurgusu önemlidir. Tabi biz gençler tarihi misyonumuzla toplumun en dinamik güçleri olarak bu hareketin en önünde yer alacağız” dedi.

‘GENÇLİK ÜZERİNE DÜŞEN MİSYONU OYNAYACAKTIR’

Gençliğin demokratik mücadelenin adresinin her zaman sokak olduğu pratiğini gösterdiğini dile getiren Papila, deklarasyonda yer alan, “Gençlerin bugünü ve geleceği karartılamaz” başlığının önemine dikkat çekti. Papila, “Bugün de mücadeleyi hem kendi özgün alanları bakımından hem de diğer alanlar bakımından şüphesiz üstlenecek kuvvet gençlerdir. Özellikle de üniversitelerin topyekun saldırı altında olduğu bu dönemde gençlik üzerine düşen tarihsel misyonu oynayacaktır” diye konuştu.

‘MÜCADELE ADRESİNİN SOKAK GÖSTERİLMESİNİ DESTEKLİYORUZ’

AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca tüm toplumsal kesimlere dönük ciddi saldırıları olduğunu belirten Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi de, hükümetin en fazla uğraştığı kesimin de kadınlar olduğunu söyledi. Bu bağlamda HDP’nin, “Kadın kazanımları gasp edilemez” başlığı altında kadınlara yer verdiği deklarasyonun önemli olduğunu ifade eden Çelebi, şunları söyledi: “Kadınları bugün Türkiye’deki toplumsal hareket söz konusu olduğunda en büyük dinamik hareket olarak tanımlamak yerinde olur. Tüm toplumsal dinamikler durdurulmaya çalışılıyor. OHAL’in tüm saldırılarına rağmen kadınlar iradesi yine sokaklardaydı. Ancak, toplumsal kuvvet ve dinamiklerle bu saldırıları durdurabiliriz. Kadınlar bu saldırıları durdurabilir. Gerek siyasetin merkezinde gerekse de toplumsal merkezde en fazla üreten kadınlar oldu. Daha çok sokakta mücadeleyi büyütmek, daha çok sokağı örgütlemek gerektiğini düşünüyorum.” Çelebi, HDP’nin bundan sonraki mücadele adresini sokak olarak göstermesini kadınlar olarak desteklediklerini belirtti.

‘MİLYONLAR BU ÇAĞRIYA DA YANIT VERECEKTİR’

Deklarasyonu ülkeyi her gün biraz daha karanlığa sürükleyen KHK rejimine karşı bir adım olarak isabetli ve olumlu bulduğunu belirten Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun ise, “Deklarasyonun tüm kesimleri ve sorunları kucakladığını görüyoruz. Milyonlar doğru bir siyasal çağrıya yanıt veriyor. Eğer aradığı sözü ve uygulanabilir eylemliliği görürse bu çağrıya da yanıt verecektir. Mücadeleyi sadece sokaktan ibaret görmemeliyiz, mücadele daima çok yönlü olmalıdır” dedi.

EN SON EKLENENLER