İsrail Mescid-i Aksa’daki metal dedektörleri kaldırdı

İsrail Güvenlik Kabinesi, Müslümanlar için kutsal sayılan Mescid-i Aksa girişindeki metal dedektörlerin kaldırılacağı ve yerine daha gelişmiş teknolojik gözetim sistemleri kullanılacağını açıkladı. Açıklamanın ardından dedektörler gece saatlerinde kaldırıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi özel oturumu sonrası konuşan BM Ortadoğu Temsilcisi Nicolay Mladenov, Mescid-i Aksa krizine çözüm bulunmasını istedi. Mladenov, Kudüs’te son iki haftadır devam eden olaylarla ilgili olarak ölçülü davranılmasını istedi ve şiddetin tırmanmasının önüne geçilebilmesi için İsrail’in güvenlik önlemleriyle ilgili krizin Cuma gününe kadar çözülmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail güvenlik kabinesi ise metal dedektörlere alternatif yöntemleri görüşüyor.

İsrail Güvenlik Kabinesi yaptığı açıklamada, Kudüs’teki Müslümanlar için kutsal mekanın girişindeki metal dedektörlerin kaldırılacağı ve yerine daha gelişmiş teknolojik gözetim sistemleri kullanılacağını açıkladı.

Açıklamanın ardından metal dedektörler gece saatlerinde kaldırıldı. Yerine konulacak yeni cihazlar hakkında ise herhangi bir bilgi paylaşılmadı. İsrail basını gizlenen cisimleri tespit edebilen yüksek çözünürlüklü kameraların kullanılabileceğini bildirdi. Plan uygulamaya girene kadar İsrail’in bölgedeki birliklerini arttıracağı öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

14 Temmuz Cuma günü, Kudüs’te çıkan çatışmada 3 Filistinli ve 2 İsrail polisi yaşamını yitirmiş ve daha sonra çıkan olaylar üzerine İsrail tek taraflı olarak Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklamıştı. Pazar günü yasak kaldırılmış ve girişe güvenlik kameralarıyla metal dedektörler yerleştirilmişti. Bu kararın ardından geçen Cuma, çıkan olaylarda 5 Filistinli yaşamını yitirmiş, yüzlercesi yaralanmıştı. Ayrıca yaşananları protesto eden bir Filistinli Batı Şeria’da 3 İsrailli’yi bıçaklayarak öldürmüştü.

Olaylar sonrası, BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplanmıştı. Yapılan özel oturumunda BM,İsrail yönetimi ve Filistinliler arasında devam eden Mescid-i Aksa krizinde her iki tarafa itidal çağrısında bulundu.

Öte yandan, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Mescid-i Aksa’nın kapılarında elektronik metal arama dedektörlerinin kurulmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

EN SON EKLENENLER