Sansürün kaldırıldığı gün Meclis’te sansür uygulandı

Sansürün kaldırılışının yıl dönümünde Meclis TV CHP’li Özgür Özel konuşurken, sansür uyguladı. AKP’li Mustafa Elitaş ise uygulamayı iç tüzüğe uygun bir uygulama olarak savundu.

Meclis’teki sansürün kaldırılışın yıl dönümüne denk gelen iç tüzük değişikliği görüşmelerine Meclis TV’nin sansür tartışmaları damgasını vurdu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in değişikliğe dair tepkisini dile getirmek için kürsüye siyah örtü serdiği sırada TRT Meclis TV yayın kesmişti. CHP’li vekiller duruma tepki gösterirken, görüşmeler devam ettiği sırada Özel, bu durumu kanıtlarıyla gündeme getirdi.
Özel, yerinden söz alarak, “Özgür Özel’in siyah örtü örterek yaptığı konuşmasında TRT Meclis televizyonu yayını kesti.’ diyor birisi. Altında TRT’nin ‘hata 500’ koduyla ‘Sunucu hatasından dolayı şu anda yayın yapamıyoruz.’ diyor. Ben kürsüden iner inmez, Sayın Elitaş kürsüye çıkar çıkmaz yayın yeniden başlıyor. Sansürün kaldırılışının yıl dönümünde, basın özgürlüğü, Basın Bayramı Günü’nde devletin televizyonu ana muhalefet partisinin grup başkanvekili kürsüye siyah örtü örtünce yayını kesip iktidar partisi grup başkanvekili kürsüye çıkınca yeniden yayına geçmiştir” dedi.

Özel’in bu açıklamasından sonra AKP’li Mustafa Elitaş, sansür uygulamasının iç tüzüğe uygun olduğunu savundu. Özel ise Elitaş’ın bu ifadelerine “Bu tam olarak bir sansürdür, kabul edilemez. TRT’nin bu tutumunu kınıyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Sansürün kaldırılışının yıl dönümünde yaşanan sansür uygulaması ve sonrasındaki tartışmalar Meclis tutanaklarına da şu şekilde geçti:

“MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – İç Tüzük’e aykırı olduğundan yapmıştır, bilmiyorum ama.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – Bu tam olarak bir sansürdür, kabul edilemez. TRT’nin bu tutumunu kınıyoruz.

MUSTAFA ELİTAŞ (Kayseri) – TRT yapmıyor o yayını.

MUHARREM ERKEK (Çanakkale) – Sizin talimatınızla yapıldığı açık.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) – İktidar partisinden bu konuda bir açıklama bekliyoruz.

ALİ ŞEKER (İstanbul) – Talimatla mı yapıyorlar?

BAŞKAN – Şu anda TRT’den saat yediden sonra yayın yapılmıyor.

MUHARREM ERKEK (Çanakkale) – Hayır, hayır, “tbmm.gov.tr”den.

BAŞKAN – Evet, tutanaklara geçmiştir.

YAŞAR TÜZÜN (Bilecik) – Cevap, cevap, Başkanım.

BAŞKAN – Onu sorduracağız

YAŞAR TÜZÜN (Bilecik) – Başkanlık Divanı bir karar versin Sayın Başkan.

BAŞKAN – Onu sorduracağız, bilgi alırsak size iletiriz inşallah.

YAŞAR TÜZÜN (Bilecik) – Meclis TV’den sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı vardı.”

EN SON EKLENENLER