Tertip Komitesi’nden Munzur Festivali’ne çağrı

Festival Tertip Komitesi, 17’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklanmasına karşı “Festivalimiz halkımız ve dostlarımız tarafından daha güçlü bir sahiplenmeyle yaşamaya devam edecektir” diyerek, herkesi festival günü Dersim’e davet etti.

Tunceli Valiliği tarafından 27-30 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan 17’nci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin yasaklanmasına ilişkin Festival Tertip Komitesi yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, festivalin yasaklandığı hatırlatılarak, “Tunceli Valiliği ilçe belediyelerimizin yapmak istediği festival programına müdahale ederek kendine göre dizayn etmeye çalışmıştır. Bunun üzerine ilçe belediyelerimiz bu müdahaleyi kabul etmeyerek festival programlarını yapamayacak duruma gelmişlerdir” denildi.

Malatya, Elazığ, Bingöl gibi illerden araçlarla Dersim merkeze getirilen gruplarla ilde bir gösteri yapıldığının belirtildiği açıklamada, “Bu gösterinin vitrininde CHP’nin olduğu, sponsorunun da AKP’nin olduğu ve çok az sayıda kişinin katıldığı göstericilerden oluşan ve Dersim halkının icabet etmediği bu provokatif ve manipülatif eylemde CHP Tunceli milletvekilinin başrol oynaması ise iktidarın yönetim tarzına uygun olmuştur. Dışarıdan getirilip gösteri yaptırılanın güvenliğini almakta hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan devlet, il ve ilçelerimizde yapılacak olan festivallere risk tanımını nerede yaptığı belli olmayan bir güvenlik gerekçesi söylemiyle yasaklamıştır” diye kaydedildi.

‘FESTİVALİMİZ HALKLARIMIZIN BİRARADA YAŞAMASI İÇİN YAPILIYOR’

“Bizler Dersim halkı olarak ilimiz ve bölgemizde yaşanan çatışmaların nedenini ortaya koymadan, çözüm önerileri sunmadan bu ölümlerin önüne geçilemeyeceğini biliyoruz” denilen açıklamada, “Festivalimiz tam da bu nedenle halklarımızın bir arada, eşit ve özgür koşullarda yaşaması için yapılan bir organizasyondur” ifadelerine yer verildi.

FESTİVALE ÇAĞRI

Devletin Dersim halkı ve doğası üzerindeki manipülasyon uygulamalarına bütün hızıyla devam ettiğinin belirtildiği açıklamada son olarak şunlar kaydedildi: “16 yıldır sanatsal ve sosyal bir şölen olarak gerçekleştirdiğimiz Munzur Kültür ve Doğa Festivali’mizin yasaklanmasına karşı; Dersim’in dostlarını, Dersim’in dil, kültür ve toplumsal dokusunun özgünlüğünü şiire, notaya, romana, resme, felsefeye, sosyolojik kurama ve tarihsel hafızaya aktarılmasının bilincine sahip tüm aydın sanatçı, bilim adamı ve doğa savunucularını festivale geliş kararlarını, isteklerini ve planlarını ertelemeden Dersim halkıyla buluşmaya, Dersim halkının misafirleri olarak baş göz üstünde kabul edilmeye çağırıyoruz. Festivalimiz halkımız ve dostlarımız tarafından daha güçlü bir sahiplenmeyle yaşamaya devam edecektir.”

EN SON EKLENENLER