Cizreliler çocukların sattığı Qeşembeş ile serinliyor

Hava sıcaklığının yüksek olduğu Cizre’de serinlemek için tüketilen Qeşembeş (Buzlaç) isimli yiyeceği satan çocuklar ailelerinin ekonomilerine katkıda bulunuyor.

Ülkenin en yüksek hava sıcaklığının ölçüldüğü kentlerden biri olan Şırnak’ın Cizre ilçesinde bölge insanının günlük yaşamı da sıcak havaya göre şekilleniyor. İklim şartlarının yeme içme kültürünü de etkilediği bölgede insanlar serinlemek için Cizreli çocukların bardağını 1 liraya sattıkları Qeşembeş (buzlaç) adı verilen buzlu içeceği tüketerek serinliyor. Çocuklar önceden annelerinin Cudi ve Gabar Dağı’nın yüksek kesimlerinden topladıkları karla yaptıkları Qeşembeşin, gelişen teknoloji ile makinelerde üretildiğini söylüyor.

QEŞEMBEŞ BİTMEDEN MESAİLERİ BİTMİYOR

Gün batımı ile yollara düşen Cizreli çocuklar, termosları Qeşembeş makinelerinin bulunduğu bakkallardan doldurarak Dicle Nehri’nin kenarına iniyor. Plastik termosların içinde erimemesi için muhafaza ettikleri Qeşembeşin bitmesi ile onların da mesaisi son buluyor.

Henüz 13 yaşındaki İslam Sevgin günlük kazancının 10 lira olduğunu belirterek, “Bir yıldır bu işi yapıyorum. İşe genelde saat 17.00’de çıkıyorum. Gündüz mecbur kalmadıkça çıkmıyorum çünkü o saatlerde hem müşteri oluyor hem de daha serin oluyor. Her akşam mahallede bulunan marketten 3 litrelik Qeşembeş alıyorum. Para olduğu zaman 10 litre satın alıyorum. Sonra diğer arkadaşlarla beraber Dicle’ye iniyorum. Gündüz mecbur kalmadıkça kimse sokağa çıkmıyor. Biz de Qeşembeşi satacak kimse bulamıyoruz. Qeşembeş bitince benim de işim bitiyor ve evin yolunu tutuyorum” dedi. Kazandığı parayı annesine verdiğini söyleyen Sevgin, “Aileme destekte bulunuyorum. İşimiz zor ama başka bir şansımız yok” diye konuştu.

‘BAŞIMIZA AĞRI GİRİYOR’

Sıcak hava yüzünden zorlandığını ancak çalışmak zorunda olduğunu dile getiren 12 yaşındaki Ali Sevgin, “Yaklaşık iki yıldır bu işi yapıyorum. Bazen güneş çok bunaltıyor. Başımıza ağrı giriyor, nefesimiz kesiliyor. Çok sıcak olduğu zaman gölgelere kaçıyorum. Yoksa güneş çarpıyor kendime gelemiyorum. Bazen işimiz iki saatte bitiyor bazen Qeşembeş eriyene kadar bekliyoruz” dedi.

‘BEN DE TATİL YAPMAK İSTERDİM’

Diğer çocuklarla sahip oldukları imkanların eşit olmadığının bilincinde olduğunu söyleyen Sevgin, “Bazen durup düşünüyorum. Diğer arkadaşlarım tatil yaparken ben niye çalışıyorum. Her çocuk gibi ben de tatil yapmak isterdim ama imkanlar el vermiyor. Bu yıl kazandığım parayı biriktiriyorum. Biriktirdiğim para ile bir tablet almak istiyorum. İnsanlar benim gibi çalışan çocuklara biraz daha saygılı olsalar daha güzel olur. Onların da çocukları var. Çocukları bu sıcakta çalışsın isterler mi” diye sordu.

EN SON EKLENENLER