Eskileri alıp oyuncak veriyor

Urfalı 40 yıllık çerçi Muharrem Yıldırım, kenti karış karış gezerek halkın eskilerini alıp çocuklarına oyuncak veriyor.

Urfa’nın Türkmen Alevilerinin yaşadığı Kısas mahallesinde yaşayan 51 yaşındaki Muharrem Yıldırım, ilerlemiş yaşına rağmen, engellere aldırış etmeden mahalle mahalle dolaşarak çerçilik yapıyor. Babası ölünce 11 yaşında dedesi ile eşek sırtında başlayan çerçilik macerası, at arabası ile devam etmiş. Şimdi ise “emektar” dediği eski arabası ile aynı macerayı sürdürüyor. 4 çocuğunu da çerçilik yaparak büyütüp, okuttuğunu söyleyen Yıldırım, “Köy köy, pazar pazar geziyorum. Ben onlara yeni eşyalar, onlar da bana karşılığında eskilerini, ya da kümes hayvanı veriyorlar” dedi.

YÖNTEM TAKAS

Urfa mahallelerini tek tek gezdiğini, halka ve çocuklara takas usulü eşya oyuncak ve yiyecek verip eskilerini aldığını dile getiren Yıldırım, “Ben onlara mutfak eşyası ve çocuklar için oyuncak veriyorum. Onlar da bana plastik, bakır, alüminyum, demir ve kullanmadıkları eski eşyaları veriyorlar. Yani bir nevi değiş tokuş yapıyorum. Zor şartlarda çalışıyoruz. Bu dünyada kolay iş var mı? Ben sabah saat 08.00’de başlıyorum. Güneşin altında akşam 20.00’ye kadar çalışıyorum” dedi.

ESKİLER GERİ DÖNÜŞÜME

Mahalle mahale gezdikten sonra işi bitmeyen Yıldırım, topladığı hurdaları yoğun bir emek sonucunda balyozla ezerek geri dönüşüme göndermek için evinin ambarında istifliyor. Günlük kazancının 30 ile 50 lira arasında değiştiğini ifade eden Yıldırım, “Bu iş kısmet işidir, ne kadar kazanacağın belli olmaz. Ne kadar mahalle gezersen o kadar kazanırsın” diye konuştu.

‘DOĞAYI KİRLETECEĞİNİZE BİZE VERİN’

Plastik başta olmak üzere doğaya atılan eski eşyaların doğaya ciddi zararlar verdiğini sözlerine ekleyen Yıldırım, son olarak şu çağrıyı yaptı: “Eski eşyalarınızı atarak doğaya zarar vermek yerine toplayıp biz çerçi ve eskicilere verin. Bu şekilde hem siz, hem de biz faydalanalım.”

EN SON EKLENENLER