Fatma ana ölüme mi terk edildi?

Amed’in Sûr ilçesindeki özyönetim direnişi sırasında ilan edilen “sokağa çıkma yasağı” sırasında evine top mermisinin isabet etmesi sonucunda yaralanan ve 81 gün sonra 19 Şubat 2016’da içine konulduğu battaniye içinde mahalleden çıkarılan

Fatma Ateş’in mahalleden çıkarılmadan önce yaşamını yitirdiği iddia edilmişti. 5 kişiyle birlikte Sûr’dan tahliye edilen Ateş’i “ölü teslim aldık” diyen sağlıkçıların çelişkili ifadeleri ve ortaya çıkan yeni görüntüler ise, Ateş’in mahalleden çıkarılırken hayatta olduğunu kanıtlıyor. Mahkeme ve hastane tutanaklarında sağlıkçı ve askerler Ateş’i teslim aldıklarında nabzının atmadığın, yani tıp diline göre “ex” olduğunu belirtiyor. Ambulansta görevli sağlıkçı Uğur Ö.’nün, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde hazırlanan teslim tutanağında, “Alparslan İlköğretim Okulu bahçesinde yaklaşık bir saat bekleme yaptık. Beklememiz sırasında polis tarafından battaniye içerisinde bir yaşlı bir bayan bizim bulunduğumuz yere getirildi. Ve bize teslim edildi. Ekipte görevli arkadaşlarım yaşlı kadına gerekli müdahaleyi yapıyordu. Hastaneye intikal ettiğimizde ekip arkadaşlarımdan Sur ilçesinde bize teslim edilen yaşlı kadının daha ilk teslim edildiğinde eks olduğunu, gerekli müdahaleyi yaparak geri döndürmeye çalıştıklarını ancak, kadını geri döndüremediklerini öğrendim” şeklinde ifade verdi. Ancak ortaya çıkan yeni görüntülerde, “Arkadaşlarımdan ex olduğunu öğrendim” diyen sağlıkçı Uğur Ö.’nün mahalleden çıkarken Ateş’i battaniye içinde teslim alan ilk ekibin içinde olduğu görülüyor.

Yaşıyordu

Ambulansta görevli diğer sağlıkçı Elif B. ise, tutanaktaki ifadesinde, bekledikleri sırada yaşlı bir kadının battaniye içinde getirilip kendilerine teslim edildiğini belirterek, “Yine polis eşliğinde hemen hastaneye doğru yola çıktık. Adını sonradan Fatma Ateş olarak öğrendiğimiz yaşlı bayanı ekip arkadaşımla birlikte kontrol ettiğimize yaşıyordu ancak bilinci kapalıydı” dedi.

Çelişkili ifadeler

Sağlıkçı Uğur Ö. ile verdiği ifade ile Elif B.’nin verdiği ifade arasındaki çelişki dikkat çekiyor. Uğur Ö. , “Aldığımızda eks olmuştu” derken Elif B. ise, “Teslim aldığımızda yaşıyordu, ambulansa bindirdiğimizde bilinci kapalıydı” ifadesi veriyor. Öte yandan ortaya çıkan görüntüler Ateş’in ambulansa bindirilene kadar bilincinin yerinde olduğunu gösteriyor. Görüntülerde Ateş’in battaniye içerisinde Sûr’dan çıkarıldığı sırada askerlerin taşıyan 5 kişiye sürekli ‘bırakın’ diye seslendiği ve yaralı halde 10 defa bırakılıp kaldırıldığı görülüyor. Ambulansa 20 metre kadar kala battaniye içinde yaşadığı belli olan ve hareket eden Ateş’i alan askerler ambulansa taşıyor.

Hareket etti, inledi

Ambulansa getirildiğinde askerler ve sağlıkçılar Fatma’yı birlikte ambulansa yerleştiriyor. Fatma ambulans içerisinde bulunan sedyenin üzerine yatırıldığında hareket bacağını kaldırırken inliyor ve bu sırada bilincinin yerinde olduğu görülüyor. Ambulansa yerleştirildiği sırada sağ olan ve bilinci açık olan Fatma’nın daha sonra nasıl yaşamını yitirdiği kendisine nasıl bir müdahalede bulunulduğu ise soru işareti olarak duruyor.

Safiye Alağaş/AMED-Şûjin

EN SON EKLENENLER