KESK’in TİS gündemi OHAL ve KHK olacak

 KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, TİS görüşmelerinde OHAL ve KHK’yi gündem yapacaklarını belirterek, görüşmelerin başlayacağı 1 Ağustos günü kitlesel olarak Çalışma Bakanlığı önünde bir araya geleceklerini söyledi.

Olağanüstü Hal (OHAL) ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) gölgesinde yapılacak olan Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi sendikalar ve konfederasyonlar taleplerini açıklamaya başladı. 1 Ağustos’ta gerçekleşecek TİS görüşmelerinde yapılacak zam üzerine tartışmalar yürütülse de muhalif sendikalar KHK yoluyla ihraç edilen emekçileri gündeme getirmeye hazırlanıyor. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eşbaşkanı Aysun Gezen, TİS görüşmeleri ve emek gündemine dair dihaber’e değerlendirmelerde bulundu.

‘DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ihraç edilen kamu emekçilerine ilişkin “Bize ne, gitsin özel sektörde çalışsınlar” sözlerine değinen Gezen, “Erdoğan’ın bu söylemi bize Kenan Evren’in ‘Asmayalım da besleyelim mi?’ sözlerini hatırlattı. 12 Eylül’den bugüne değişen bir şey yok. Hatta neo-liberal politikalar çerçevesinde emekçilere saldırılar daha da arttı” diye konuştu.

Gezen, “Birincisi, KHK’ler ile ihraç edilen nitelikli emek gücü düşük ücretle güvencesiz bir şekilde özel sektörde çalışmaya zorlanıyor. İkincisi, bu sözün gerçekliği yok. Çünkü bu insanların sigorta sicillerine KHK ile işten atıldıkları yazıyor ve özel sektör bu insanları işe almıyor” dedi.

‘LİYAKAT KALMADI’

KHK ile ihraç edilenlerin “terörist” yaftası ile işten atıldığını dile getiren Gezen, işten atılmayla insanların çalışma ve yaşam haklarının ellerinden alındığını bir çeşit sosyal ölüme terk edildiğini belirtti. KHK ile ihraç edilenlerin yerine AKP’nin yetiştirmek istediği “dindar ve kindar nesil” projesinde yer alacak insanların yerleştirildiğini belirten Gezen, “AKP’nin kamu personel rejimi, sadece kendi yandaşı olan insanları işe aldığı bir politika izliyor. Mülakat sistemi ile liyakat ortadan kaldırıldı. Sadece yandaş kişiler işe alınıyor ve bu anlamda kamu hizmetinin kalitesi de düşüyor” ifadelerini kullandı.

‘İHRAÇLAR NEDEN ATILDIKLARINI BİLMİYOR’

Gezen, sözlerine şöyle devam etti: “Sendikal faaliyet içinde aktif olan insanlar AKP’nin politikalarına karşı oldukları için atıldıklarını düşünüyor, kimi sadece ‘FETÖ’ ile ilgisi olduğunu bilmediği bankaya kira yatırdığı için atıldığını düşünüyor, kimisi evlilik teklifini kabul etmediği adamın ihbarı sonucu atıldığını söylüyor. Nedenler çok çeşitli; ama temelde tek bir gerekçe var: AKP’nin kendi kadrolarını işe almak için muhalif olan kişilerin kamusal alandan uzaklaştırılması.”

‘MEMURLAR GÜVENCESİZLEŞTİRİLİYOR’

Gezen, son günlerde tartışılan “işçi ve memur arasındaki farklar kaldırılsın” söylemleri için de, “Görece güvenceli olan memurların işçiler gibi güvencesizleştirilmesi, yapılmak istenen değişikliğin arka planıdır” yorumunu yaptı. Gezen, “İşçiler ile memurlar arasındaki farklar kaldırılırken işçilere güvence verilmiyor, tam aksi memurların da olan güvenceleri kaldırılıyor. Emek sömürüsünün derinleşmesi söz konusu” diye konuştu.

‘TEMEL TALEBİMİZ OHAL’İN KALDIRILMASI’

Gezen, temel gündemlerinin yaklaşan TİS görüşmeleri olduğunu ifade etti. KESK Merkez Yönetim Kurulu’nun yaptığı son toplantı hakkında bilgi veren Gezen, toplantıda TİS’e dair önerilerin bir araya getirildiğini söyledi. Gezen, “Sendikalardan gelen öneriler temelde OHAL ve KHK rejiminin son bulması. Öte yandan sendikalar OHAL sürecinde gerçek bir TİS süreci yaşanmayacağını belirtiyor” dedi.

‘TİS SÜRECİNDE BAKANLIK ÖNÜNDEYİZ’

TİS görüşmelerinin başlayacağı 1 Ağustos Salı günü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) önünde bir araya geleceklerini belirten Gezen, çeşitli eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. Gezen, “Emekçilerin talepleri sadece masada konuşarak gerçekleştirilemez. Talepler, kapalı kapılar ardında pazarlık konusu olamaz” ifadelerini kullandı.

‘MEMUR SEN AKP YANDAŞI’

Yetkili Memur-Sen’in TİS’e ilişkin taleplerinde OHAL ve KHK’lere vurgu yapmamasına da tepki gösteren Gezen, “Memur-Sen’in KHK’lere ilişkin bir talebinin olmaması AKP yandaşlığının en büyük göstergesidir. Memur-Sen, AKP’nin ihtiyaçları doğrultusunda hareket ediyor. Memur-Sen ihraç edilen kendi üyeleri bakımından dahi herhangi bir adım atmadı” dedi.

EN SON EKLENENLER