Kitaptan sohbete bir yol

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta, 2000 yılında Ronni Abergel tarafından, marjinalize olmuş topluluklar arasında sohbeti teşvik etmek ve sosyal değişimi geliştirmek amacıyla Human Library projesi başlatıldı. Bir kavram olarak proje, insanları ‘kitap’ olarak anlatacak ve onlardan öğrenecek bir hikayeyle deneyimli insanları ‘ödünç’ hale getirmeye teşvik ediyor. ‘Human Library’ (İnsan Kütüphanesi) gönüllüleri geride bıraktıkları 17 yıl içinde çok sayıda ülkede yüzlerce insanı açık hava kütüphanesi etkinlikleriyle bir araya getirmeyi başardı. Projenin mimarı Danimarkalı Ronni Abergel, 85 ülkede projelerinin faal olduğunu söylüyor ve ekliyor: “17 yılda kâr amacı gütmeyen organizasyonumuz aktif olduğun ülkelerdekin organizasyon ve kurumlarla kolektif çalışmalar yürütüyor.”

Gönüllüler katılabiliyor

Gelişmiş ülkelerin yanı sıra hedef kitleleri arasında yoksul ülkelerin de olduğunu söyleyen Abergel, kadraja aldıkları Peru, Bangladeş ve Somali’de yakın bir zamanda etkinlik yapacaklarını belirtiyor. Humanlibrary.org adresi üzerinden yürütülen tanışma ve etkinlik planlamalarıyla, kitaplık gönüllüsü olmak isteyenler iletişime geçip bu dünyanın bir parçası olabiliyor.

Önyargıları kırmak için

Abergel amaçlarının, zorlayıcı önyargılaları karmak olduğunu ifade ediyor. 2000 yılında “Şiddeti Durdur” şiarıyla Ronni Abergel’in fikri ile Kopenhag’daki Roskilde Festivali’nde başlatılan İnsan Kütüphanesi, birbirleriyle etkileşime girmeyecek insanlar arasındaki diyalogu amaçlayan, bir dizi canlı kitap projesiydi. Zamanla yaygınlaşan ve geliştirilen çalışmalar ilk somut meyvesini 2006’da Avusturalya’nın Lismore kentinde verdi.

İnsan Kütüphanesi, 5 Ağustos 2017’de Somali Mogadişu’daki Simad Üniversitesi Kütüphanesi’nde okuyuculara tanıtılacak. Etkinlik takviminin bir diğer tarihi ise 15 ve 18 Temmuz’da Hollanda’nın Gelderland Zuid Kütüphanesi. 

EN SON EKLENENLER