Kudüslü Müslüman liderlerden Mescid-i Aksa’da ibadete çağrı

İsrail’in Mescid-i Aksa’ya yerleştirilen bütün yeni güvenlik tedbirlerinin kaldırıldığını açıklaması sonrasında Kudüslü Müslüman liderler, günlerdir camiye girmeyi reddederek dışarıda namaz kılan Müslümanları tekrar camide ibadet etmeye çağırdı.

Kudüs’teki Müslümanlar için kutsal mekânın girişindeki metal dedektörler İsrail ile Filistin arasında gerginliğe yol açmıştı. İsrailli yetkililer cami girişine ve çevresine yerleştirdikleri bütün güvenlik sistemlerinin kaldırıldığını açıkladı.

İsrail Polis Sözcüsü Luba Samri yaptığı açıklamada güvenlik önlemlerinin 14 Temmuz öncesi haline geri döndüğünü belirtti. Filistin basınında da İsrail’in bütün metal dedektörleri, kameraları ve bariyerleri kaldırdığı bildirildi.

14 Temmuz’da Kudüs’te düzenlenen saldırıda iki İsrail polisi öldürülmüş ve devamında çıkan olaylar üzerine İsrail tek taraflı olarak Mescid-i Aksa’ya girişleri yasaklamıştı. Takip eden pazar günü yasak kaldırılmış ve girişe güvenlik kameralarıyla metal detektörler yerleştirilmişti. Bu kararın ardından şiddet tırmanmış, geçen cuma çıkan olaylarda beş Filistinli hayatını kaybetmiş, yüzlercesi yaralanmıştı. Ayrıca yaşananları protesto eden bir Filistinli Batı Şeria’da üç İsrailli’yi bıçaklayarak öldürmüştü.

BM Güvenlik Konseyi özel oturumun düzenlemiş ve Mescid-i Aksa krizine cuma gününe kadar çözüm bulunmasının istemişti. Bunu takiben İsrail metal dedektörleri kaldıracağını duyurmuştu.

© Deutsche Welle Türkçe

AFP/DW, SSB/BÖ

EN SON EKLENENLER