Suudi’de ‘geç kalmış ancak belirsiz’ karar

Suudi Arabistan’da kız çocuklarına devlet okullarında uygulanan spor yasağı kaldırıldı. Kadın hakları savunucuları ise ülkede okulların altyapı ve eğitmenlerinin kız çocuklarına eğitim için yeterli olmadığını belirterek kararı gerçekçi değil popülist olmakla eleştirdi.

Gazete Şûjin’da yer alan habere göre; cinsiyet ayrımcılığının en derin yaşandığı ülkelerden olan Suudi Arabistan’da kız çocuklarına spor yasağı nihayet kaldırıldı. Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı’nın sitesinde 11 Temmuz’da yayınlanan duyuruda, 2017 sonbahar döneminde “İslam hukuku standartlarına uygun olarak” kız çocuklarına beden eğitim dersinin verileceği belirtildi.
Kararı ‘geç kalmış ancak belirsiz’ olarak niteleyen ve eleştiriler yönelten Suudi Arabistanlı ismini vermeyen bir kadın aktivist ise devlet okullarının beden eğitimi hizmeti sunacağını duyurduğunu ancak bunun nasıl yapılacağının ayrıntılarını sunmadığına dikkat çekti. Suudi Arabistan’da okullarda kız öğrencilere spor hizmeti verecek altyapı ve eğitmenin olmadığını belirten aktivist, Eğitim Bakanlığı’nın aldığı kararı gerçekçi bulmadı. Aktivist ayrıca ülkenin popülist politikalar güttüğünü ve kız çocuklarını topluma katma gibi bir politikasının olmadığına işaret ederek, duyuruda beden eğitiminin kız çocuklarına zorunlu kılınmadığını ve aileden izin alma zorunluluğu getirildiğine de işaret etti. RİYAD

EN SON EKLENENLER