Önce Chavez’e darbe yaptılar

ABD Venezüuela’yı karıştırmaya devam ediyor. ABD, Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi’nin (PSUV) efsane lideri ve Şubat 1999-5 Mart 2013 arasında devlet Başkanlığı yapan Hugo Chavez’i devirmek için askeri, siyasi, komplo her türlü yöntemi denedi. Dünya tarihinin en kanlı döneminlerinden birini yaşatan, Ocak 2001-Ocak 2009 arasında görev yapan George Bush, emekçilerin, yoksulların Venezuela’da söz sahibi olmasını istemiyordu. Chavez’in kapitalizmin Latin Amerika’da önünü tıkadığını düşünüyordu. Bush, Chavez’i devirmek için sağcılar ve ordu ile işbirliği yapıp darbe tertipledi. 11 Nisan 2002’de ABD desteğiyle ordu Chavez’e darbe yaptı. Hedef neo-liberalizme, vahşi kapitalizme dönüştür. Latin Amerika tarzı Bolivarcı sosyalizm inşa etmeye çalışan Chavez’i hapseder, tanklarla binaları kuşatırlar. İstifa etmezse sarayı bombalamakla, idamla tehdit ederler. Cahavez’in istifa ettiği söylenip Tiuna’daki askeri üsse götürülür.

CIA-ordu ve sağcı güruh, patronlar örgütü Fedecamaras başkanı Pedro Carmona Estanga’yı başkanlığa oturtur. Meclis ve Yüksek Mahkeme ve referandumla kabul edilen 1999 Anayasası ortadan kaldırılır. Ancak kızı Chavez ile bir şekilde irtibat kurmayı başarır ve Chavez’in istifa etmediği mesajını Küba efsane lideri Fidel Castro’ya ulaştırır. Fidel’in ve diğer Latin ülkelerinin darbeyi protesto etmesi, darbecileri zorlar, ayaklanan halkı biler. Yoksullar, sol yapılar, emekçiler ayaklanmış, darbeciler ve sarayları kuşatılmıştır. Caracas’daki hükümet binası olan Miraflores Başkanlık Sarayı dahil kritik yerleri halk kuşattı. Darbe yanlılarıyla çatışmalar yaşandı. Çok sayıda kişi hayatını kaybetti. Darbecilerin süngüsü düştü ve Chavez 14 Nisan’da yeniden başkanlığa dönüş yaptı. Darbe planını bu kez Barack Obama devraldı. 2009’da Honduras’ta darbe yaptıran Obama da, Chavez’in hayatını kaybetmesi sonrası seçilen Maduro’yu devirmeye çalıştı başarılı olamadı. Obama’dan sonra darbe yapma işini Donald Trump devraldı.

CIA etkisi

Venezuela’da neo-liberalizmi etkin kılmak, bunu diğer ülkelere de yaymak için CIA uzun süredir ülkedeki sağcı bloku kullanıyor. Sağcı gösteriler, cinayetler destekleniyor. Ülkede ekonomik parametreler kullanılarak kıtlık ve kaos yaratılmaya çalışılıyor. Temmuzun son haftası ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü Michael Pompeo, Aspen Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu tarafından düzenlenen güvenlik konferansında soru üzerine, Venezuela’daki hükümeti devirmek için bölgedeki iki ülke, Meksika ve Kolombiya ile işbirliği yaptıklarını itiraf etti. Pompeo, Mexico City ve Bogoto’yı ziyaret ettiğini açıklayarak, “Hem kendileri hem de bizim için daha iyi sonuçlar elde etmek üzere, yapabilecekleri şeyleri anlamalarına yardımcı olmaya çalışıyordum” dedi.

DIŞ HABER SERVİSİ

EN SON EKLENENLER