Köyümüze sevdalıyız, taş ocağına hayır

Kuşadası’nda yerleşim yerine 300 metre mesafedeki bir tepede taş ocağı açılması için izin verilmesine tepkiler sürüyor. Açılan dava kapsamında keşif yapılacağını haber alan köylüler, mahalle meydanında ellerinde dövizlerle toplandı

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından bir süre önce Kuşadası’na 10 kilometre mesafedeki 180 hane, 725 nüfuslu kırsal Yeniköy Mahallesi’ndeki Madentepe Mevkisi’nde 93.29 hektarlık alan içinde ‘Kalker ocağı (patlatma) ve karma-eleme tesisi’ kurulması için özel şirkete izin verildiği ortaya çıktı. Yerleşim yerine yaklaşık 300 metre mesafede taş ocağı kurulması için verilen izin, tepkilere neden oldu. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKDOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, taş ocağı için verilen iznin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Aydın İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Köylüler kararlı

Bölgede önceki sabah mahkeme tarafından keşif yapılacağını haber alan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 100 kadar köylü, mahalle meydanında toplandı. Köylüler, ‘Taş ocağı istemiyoruz’ yazılı pankart ve ‘Toz, duman değil temiz hava almak istiyoruz’, ‘Yeniköy organiktir, organik kalacak’, ‘Çocuklarımız dinamit sesiyle mi büyüyecek?’, ‘Atatürk yolunun doğal peyzajını bozma’, ‘Madentepe’nin orkidelerine sahip çıkıyoruz’, ‘Bal ormanımız, zeytinimiz ne olacak?’, ‘Madentepe’de taş ocağına hayır’, ‘Zeytinimiz bitecek, suyumuz kaybolacak’ ve ‘Yeniköy’e sevdalıyız, taş ocağına hayır’ yazılı dövizlerle, keşif heyetini karşıladı.

Yasaya karşı hile

Yeniköy Mahallesi Muhtarı Mümtaz Mert, mahallede yaşayan 750 kişi ile bir o kadar canlının hayatının hiçe sayıldığını belirtip, “Patlatılacak dinamitler, tesisin çıkaracağı toz, kamyonların trafiği mahallenin sonu olacak. Bu izni verenler neye göre vermişler anlayamadık” dedi. Mahalle sakinlerinin avukatı Cem Altıparmak ise, taş ocağı yapılacak yere ÇED raporu alınmaması için yasalara karşı hile yapıldığını söyledi. Avukat Altıparmak, 93 hektar olan maden arama alanının sadece 5 hektarında faaliyet gösterileceği şeklinde izin alındığına dikkati çekip, böylece ‘ÇED gerekli değildir’ hilesine başvurduklarını belirtti. Yeniköy Mahallesi sakinleri ise, taş ocağına izin verilse dahi engellemekte kararlı olduklarını söyledi.

AYDIN

EN SON EKLENENLER