‘Roboski iktidar ve devletin sınavıdır’

 Roboski katliamının 67’nci ayında İstanbul ve Ankara’da açıklama yaprıldı. Amkara’da konuşan Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi Gündüz Alp, Roboski’nin iktidar ile devletin sınavı olduğuna dikkat çekti.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011’de savaş uçakları tarafından katledilen 34 yurttaş için her ay bir araya gelen Roboski İçin Adalet Girişimi üyeleri, katliamın 67’nci ayında Sakarya Meydan’ından bir araya gelerek katliamı kınadı. “Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla!” pankartının açıldığı eylemde konuşan Roboski İçin Adalet Girişimi üyesi, Gündüz Alp, “Katliamın üzerinde 2 bin 39 gün geçti hala adalet yok” dedi.

Alp, Roboski katliamının insanlığa karşı işlenmiş ve ülke tarihine büyük bir devlet suçu olduğuna dikkat çekerek, “ Roboski’de yaşanan katliamın sorumlusu olanlar, askeri ve siyasi karar vericiler, cezalandırılmadıkça, geçmiş ile yüzleşme, darbeciler ile hesaplaşma ideası inandırıcı olmayacaktır” şeklinde konuştu.

‘ADALET SAĞLANABİLSEYDİ…’

Alp, şunları ifade etti: “Eğer Roboski katliamının sorumluları bulunmuş olsaydı; sokağa çıkma yasaklarında yaşanan ölümler, sokaklarda katledilen insanlar, yıkılan şehirler, toplu katliamlar, tutuklanan yazarlar, gazeteciler, insan hakları savunucuları, hukukçular olmayacaktı. Kurumlar kapatılmayacak, OHAL kapsamında insanların hak ve özgürlükleri kısıtlanmayacak, işleri ellerinden alınmayacaktı. Panzerler ve Zırhlı araçların altında kalarak ölen insanlarımız olmayacaktı.”

‘ROBOSKİ İKTİDARIN VE DEVLETİN SINAVIDIR’

Alp, Roboski ve diğer tüm katliamlar için adalet sağlanıncaya dek mücadele edeceklerini vurgulayarak, “Devlet ile iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına, bir arya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar, rahat uyutmayacağız” dedi. Alp devamında “İnsan olarak ne yapabilirim? Sorusu soran herkese her ayın 28’inci günü sesleneceğiz” diyerek, Roboski’nin iktidarın ve devletin sınavı olduğuna dikkat çekti.

Alp, son olarak şunu ifade etti: “Bu topraklarda barış ve adaletin yolu mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir.

‘SUÇLULAR HANGİ MAKAMDA OLURSA OLSUN YARGILANMALI’

İHD İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu üyeleri de Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. “Edi bese! Roboski Katliamında 5’inci yıl” pankartının açıldığı açıklamada katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve Tahir Elçi’nin fotoğrafları taşındı.

Açıklamayı İHD İstanbul Şubesi Hakikat ve Adalet Komisyonu üyesi Osman Özkan yaptı. Özkan, Roboski’de TSK uçaklarıyla yapılan katliamın faillerin belli olduğunu belirterek, faillerin belli olmasına rağmen 67 aydır sorumluların yargılanması için hiç bir adımın atılmadığını söyledi. Türkiye’de yaşanan her katliamın ardından cezasızlığın sürdüğünü kaydeden Özkan, cezasızlıklar ile katliamların tekrar ettiğini ifade etti. Suç işleyenlerin devletin hangi makamında olursa olsun bulunmasını ve yargılanması gerektiğini dile getiren Özkan, “Eğer bu suç en temel evrensel insan hakkı olan yaşama hakkının ortadan kaldırılmasına yönelikse, adalet acil bir talep olarak ortaya çıkmaktadır” dedi. Özkan, insan hakları savunucuları olarak hakikat ve adalet arayışlarının devam edeceğini söyledi.

EN SON EKLENENLER