Semih Özakça darp edildi, avukatlar konuyu acilen AİHM’e bildirdi

 Açlık grevinin 142’nci gününde olan Semih Özakça, cezaevinde gardiyanlar tarafından darp edildi. Tutanak tutan avukatlar, olayı Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için karar aşamasında olan AİHM’e bildirdi.

Sincan Cezaevi’nde açlık grevinin 142’nci gününde olan Semih Özakça bu sabah gardiyanlar tarafından darp edildi. Özakça’nın darp edilmesine dair tutanak tutan avukat Ebru Timtik ve Sükriye Erden, dihaber’e bilgi verdi.

ÖZAKÇA: 4-5 KİŞİ DARP ETTİ

Tutanakta Özakça, nasıl saldırıya uğradığını şöyle anlattı: “28 Temmuz 2017 sabah saatlerinde 09:15-09:40 arasında kalabalık bir grup infaz görevlisi bulunduğum hücreye geldi. O sırada tuvaletteydim. Kapıyı yumruklayarak hemen çıkmamı söylediler. Ancak işim bitince çıkacağımı söyledim. Çıktıktan sonra havalandırmaya çıkmamı söylediler. Sebebini sorunca arama yapacaklarını belirttiler. Bu şekilde de yapabileceklerini söylediğimde, 4-5 kişi beni sürükleyerek havalandırmaya çıkardılar. Çıkartılırken darp edildim.”

Darp sonrası Özakça ile görüşen Timtik, “Sağ kol dirsek altında (V) şeklinde bizim ölçmemize göre uzun tarafı yaklaşık 7 cm kısa tarafı yaklaşık 3 cm uzunluğunda kızarıklı çizik gördük. Yine her iki kolunda sıkılmaktan kaynaklı birden fazla morarma ve ekimoz bulunmaktaydı” şeklindeki gözlemlerini tutağa işledi.

TUTANAK AİHM’E GÖNDERİLDİ

Tutanağı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiklerini belirten avukat Timtik, “Bu kötü muameleyi bir belge olarak gönderdik. Açlık grevindeki birine böyle bir muamelenin yapılması kabul edilebilir bir yanı yok. Bir insanı tuvaletten çıkartıyorsunuz ve aşağı indiriyorsunuz, darp ediyorsunuz. Bu tür hak ihlalleri sanırım bilerek yapılıyor. Bütün bunlar cezaevi yönetimi tarafından biliniyor” şeklinde konuştu.

29 Haziran günü, avukatlar tarafından Nuriye Gülmen ve Semih Özakça hakkında tedbirli tahliye kararı talebiyle AİHM’e başvuru yapılmıştı. AİHM’in kısa süre içinde karar vermesi bekleniyor.

EN SON EKLENENLER