Cezaevinde şiddete karşı odasını ateşe verdi

Silivri Cezaevi’nde tutulan Ulaş Günaçan, yaşadığı hak ihlallerine karşı odasını ateşe verdi. İHD’ye yapılan başvuruda Günaçan’ın sistematik şiddete maruz kaldığı belirtildi.

Silivri Cezaevi’nde bulunan tutuklular, İHD’ye yaptıkları başvuruyla cezaevindeki ihlalleri anlattı. Başvuruda Ulaş Günaçan adlı tutuklunun ihlalleri protesto etmek için odasını yaktığı ve tutukluların gardiyanlar tarafından ölümle tehdit edildiği bilgileri yer alıyor.

Silivri 2 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklular, cezaevinde yaşanan keyfi uygulama ve hak ihlalleri nedeniyle İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvuruda bulundu.

Tutukluların avukatları aracılığıyla yaptığı başvuruda, “20 Temmuz’da tutsaklar ortak alanda otururken bir kaç gardiyan gelerek ortak alandaki pencerenin ölçüsünü almış ve pencerenin demir saçla kapatılacağını söylemiş. Bunun üzerine tutsaklar karşı çıkmış. Ortak alanın zaten karanlık ve havasız olduğunu pencereyi kapattırmayacaklarını belirtmiş ve yetkili biriyle görüşmek istediklerini söylemişler. Bunun üzerine gelen baş gardiyanla tutsaklar arasında sözlü tartışma yaşanmış. Gardiyanlar pencereyi demir saçla kapatmışlar” ifadeleri yer aldı.

‘HÜCRESİNİ YAKTI’

Tutuklulardan Günaçan’ın yaşanan hak ihlallerine karşı odasını yaktığı belirtilen başvuruda, “Akşam üzeri, zaten hapishanedeki keyfi uygulamalar nedeniyle sıkıntı çeken Ulaş Günaçan son olarak ortak alandaki pencerenin de kapatılması ve sonrasında gardiyanlar tarafından maruz kaldığı hakaretler nedeniyle eylem yapmaya karar vermiş ve hücresini yakmış. Günaçan eylem sonrası gardiyanlar tarafından ellerine ve ayaklarına ters kelepçe takılarak, süngerli odaya götürüldü” bilgileri yer aldı.

‘PİS SUYUN İÇİNDE YATIRMIŞLAR’

Başvuruda Günaçan’ın odasını yaktıktan sonra yaşadıkları hakkında şu bilgiler verildi: “Kelepçeler etine batana kadar sıkılmış. Süngerli odada Ulaş Günaçan’ı dövmüşler, daha sonra da yere döktükleri pis suyun üzerine iç çamaşırları ile yüzükoyun yatırmışlar ve saatlerce öyle bekletmişler. Bir süre sonra süngerli odadan alıp hücreye götürmüşler ve tekrar dövmüşler ve daha sonra tekrar süngerli odaya götürüp pis suyun içine yatırmışlar. Bu durum 21 Temmuz günü öğlen saatlerine kadar tekrar etmiş. Gece hücrede demirin üzerine yatırmışlar ve tüm bu süreç boyunca gardiyanların hakaretlerine maruz kalmış. Ulaş, 21 Temmuz günü saat 15.00 civarı koğuşa geri götürülmüş, üzerindekiler dışında tüm kıyafetlerine , eşyalarına, yatağına el konulmuş. Şu an yatağı yokmuş. Ayrıca hücresini yaktığı için idare tarafından koğuştaki birçok eşyaya el konulmuş.”

‘KULAKLARINDA VE KABURGALARINDA DARBEYE BAĞLI AĞRILAR VAR’

Başvuruda, Ulaş Günaçan ile yaptığı görüşmeden edindiği izlenimleri aktaran avukatın beyanı da şu ifadelerle yer aldı: “21 Temmuz saat 18.00 civarında Ulaş Günaçan ile yaptığım görüşmede bileklerinde kelepçeden kaynaklı morluklar ve şişlikler olduğunu gördüm. Ayrıca özellikle kaburgalarında ve kulağında darbeye bağlı ağrıları varmış. Yere yatırdıklarında sürekli bu bölgelere tekme atmışlar. Ters kelepçe nedeniyle kolları ve omuzlarında da ağrılar varmış. Söylediğine göre ilk gün sağlık raporu için hastaneye götürülmüş ve darp raporu alınmış.”

EN SON EKLENENLER