DİRENİŞE DESTEK BÜYÜYOR

HDP’nin Amed’de başlattığı ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’ bugün İstanbul’da devam ederken, siyasi parti, sendika ve sivil toplum kuruluşlarından destek ve katılım çağrısı geldi. Yoğurtçu Parkı’ndaki eyleme HDP Eşbaşkanı Kemalbay ile birlikte 12 vekil katılacak

HDP tarafından bugün İstanbul Yoğurtçu Parkı’nda devam edecek adalet eylemine farklı çevrelerin desteği sürüyor. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, HDP’nin eyleminin toplumun sesi olacağına dikkat çekerek, “Bunun için bütün halkımızın, kadınların, emekçilerin, Alevilerin bu nöbete destek vermeleri, Türkiye barışının, demokrasisinin, özgürlüklerinin önünü açacaktır” dedi. HDK’nin diğer eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, HDP’nin başlattığı direniş nöbetini, sorunlara ortak çözüm üretecek bir sürecin başlangıcı olarak gördüğünü söyledi. Türkiye halklarının artık iktidardan talep edeceği bir şeyin kalmadığını vurgulayan Hamzaoğlu, “Ne yapacaksak kendimiz yapacağız. Bu nöbette bunlardan bir tanesidir.

Halkın sorunlarına sokaklarda çözüm olmalıyız. Adalet ve Vicdan Nöbeti sokakta olmanın, sorunlara çözüm olmanın bir aracıdır. Sokakları boşaltmayalım” diye konuştu. Zulmün olduğu yerde adalet için direnişin de olacağını belirten Haziran Hareketi Yürütme Kurulu üyesi Burak Yücel, “HDP’nin başlatmış olduğu bu süreci meşru buluyorum. Toplum, nasıl Adalet Yürüyüşü’nü desteklediyse HDP’nin bu eylemini de desteklemesi gerekiyor. Birbirimizin taleplerini sahiplenelim” diye konuştu.

HDP’nin nöbetini desteklediklerini belirten Devrimci Parti (DP) Genel Başkanı Ufuk Göllü ise demokrasinin, işçi sınıfının ve ezilenlerin ortak eylemiyle gelişeceğini belirtti. Parti olarak direnişi destekleyeceklerini söyleyen Göllü, “HDP’nin, bugün faşizme karşı sokağa çıkması önemlidir. Desteklenmelidir ve büyütülmelidir. Faşizme karşı işçi sınıfı ve ezilenlerin anti-faşist cephesi sokakta büyütülmelidir. Demokrasi, adalet ve özgürlük sokakta işçi sınıfı ve ezilenlerin meşru mücadelesiyle büyütülebilir” dedi. Bugün Yoğutçu Parkı’nda olacaklarını açıklayan Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya da, “Üstümüze gelen bu zifiri karanlığın geriletilmesinin tek yolu kitleleri sokağa taşırmaktır. Toplumun tüm muhalif kesimlerini sokağa çıkarmalıyız. Bu sokak eylemlerini çok önemsiyoruz” dedi.

ÖDP: Eylemi sahipleniyoruz

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş ise, nöbetin önemli bir etkinlik olduğunu ve büyütülmesi gerektiğini kaydetti. Adaletsizliğin hüküm sürdüğü dönemden geçtiklerini dile getiren Taş şöyle devam etti: “Her yerde ve düzeyde adaletsizlik var. Doğal olarak adaletsizliğin karşısında CHP ve HDP’nin mücadelesi anlamlı çabalar. Demokratik güçler bu eylemlerin yanında olmalıdır. Kendi nöbetimiz gibi görüyoruz.”

Ekolojistler doğa için direnişte

Validebağ Savunması üyesi Figen Küçüksezer, nöbette HDP’nin yanında yer alacaklarını ifade etti. Adalet Yürüyüşü’ne verilen desteğin “Vicdan ve Adalet Nöbeti” için de verilmesi gerektiğine dikkat çeken Küçüksezer, 1 Ağustos’ta Yoğurtçu Parkı’na yapılacak olan nöbete yer alacağını söyledi. Kuzey Ormanları Savunması üyesi Emin Turan ise, “Vicdan ve Adalet Nöbeti”ne katılacaklarını belirterek, “Özellikle parlamentonun işlevini yitirmesi, hak arama alanlarının tamamen kapanması adalet ve vicdan talebini öne çıkardı. Kılıçdaroğlu’nun başlattığı Adalet Yürüyüşü sonrasında HDP’nin başlattığı demokrasiyi dışarıda, sokakta, parklarda, halkın içinde arama çalışması son derece isabetlidir” dedi. İstanbul Kent Savunması üyesi Çağdaş Öztürk de, HDP’nin attığı adımı önemli bulduğunu belirterek, “Çünkü adalet arayışı sadece kendi yaşamımız için değil, kentimiz, doğamız, şehirlerimiz, Sur ve İstanbul içindir” dedi.

Mevcut iktidarın insanları baskı altına alırken aynı zamanda kentleri ve çevreyi de yok ettiğini dile getiren Öztürk, “Yoğurtçu Parkı’nda da olacağım. Bu süreçlerde bir arada olmak lazım. Hep birlikte diktatörlüğe karşı hem adalet arayışına devam etmeli hem de gücümüzü göstermeliyiz” dedi.

Hazırlıklar tamamlandı

Yoğurtçu Parkı’nda devam edecek nöbet için tüm katılımcıların 24 saat park içinde kalabilmesinin koşulları hazırlandı. Yiyecek ve içecek ihtiyacından barınma ihtiyacına kadar bütün hazırlıkları tamamlanırken, nöbet eylemine sanatçıların da katılım sağlayarak akşamları müzik dinletilerinin olacağı öğrenildi. Park içinde ayrıca, gelecek yurttaşların sözlerini söyleyecekleri demokrasi kürsüsü de yer alacak. Hazırlıklarının tamamlandığını belirten HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Esengül Demir ise, Amed’de başlayan bu kampanya İstanbul’da biraz daha büyüyerek, kitleselleşerek ve toplumun gündemine girerek bir etki alanı oluşturacaktır. Bu anlamda halkımız da bizden desteklerini esirgemedi. Toplumun bütün kesimlerine bu kampanyaya katılma, Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne destek vermeye bizzat katılımcı olmaya ve orada bizzat kendi sözünü söylemeye çağırıyoruz” dedi. İSTANBUL

Kimler katılıyor

İstanbul’da bugün başlayan nöbete HDP Eşbaşkanı Serpil Kemalbay Filiz Kerestecioğlu, Sırrı Süreyya Önder, Nadir Yıldırım, Mithat Sancar, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran, Bedran Öztürk, Erdal Ataş, Leyla Birlik, Sibel Yiğitalp, Erol Dora, İbrahim Ayhan katılacak.

Sendikalar da katılacak

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yarın saat 12.00’de nöbete destek vereceklerini duyurdu. Sendikalar ve meslek örgütleri, OHAL/KHK rejimine karşı demokrasi mücadelesini güçlendirmek ve büyütmek amacıyla destek ziyaretinde bulunacaklarını belirtti.

EN SON EKLENENLER