Hanedanlık gibi

Pakistan’da milyonlar yoksul, insanlar ölüm riskini göze alıp trenlerin üstünde seyahat ediyor, dilenci sayısı artıyor. Off-shore bağları nedeniyle azledilen Navaz Şerif, monarşi gibi başbakanlık için kardeşini aday gösterdi

Dergi toplayıp dağıtma, yatırıma dönüştürme makamında bulunan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in; çocuklarının off-shore hesabını, birçok ülkedeki mülkelerini, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) rezidansını saklaması nedeniyle azledilmesi protesto ediliyor. Şerif, makamı hanedanlık gibi görüp kardeşini aday gösterdi.

Anayasa Mahkemesi, offshore hesapları sızdırılan Panama Belgeleri’nde ailesinin şirketleri ve yurtdışında kaydı olmayan mülkleri tespit edilen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’i görevden alması eylemlere neden oldu. Binlerce Navaz Şerif destekçisi, Rawalpindi kentinde Şerif’e destek gösterisi düzenledi. Şerif ise, birçok İslam ülkesinde görüldüğü gibi iktidar makamlarını hanedanlık gibi kardeşi Şahbaz Şerif’e devretme kararı aldı. İktidarda bulunan Pakistan Müslüman Birliği-Nawaz Partisi (PML-N), Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif’in başbakan adaylığını destekledi. 65 yaşındaki Şahbaz Şerif’in valilikten istifa ederek, yapılacak olan ara seçimlerde meclise girmesi gerekiyor.

‘Demokrasi yok’

Muhalefet lideri İmran Han ise, bu seçimi eleştirdi: “Siyasi partilerin kendi içlerinde demokrasi yoktur. Bunlar aile partileridir. Kısaca partiyi aile üyeleri yönetir. Bu da kendi içerisinde monarşik bir yapı anlamına gelir. Yapmak istedikleri öncelikle parti içerisinden geçici bir başbakan belirlemek. Sonra kardeş Şahbaz Şerif, onun yerine geçecek. Sorun şu ki, Şahbaz Şerif’in de yolsuzluğa adı karıştı.” Petrol eski Bakanı Şahid Hakan Abbasi’nin de 45 gün süreyle geçici olarak başbakanlık görevini üstlenmesi bekleniyor. Pakistan Yüksek Mahkemesi, yolsuzluk nedeniyle mevcut Başbakan Navaz Şerif’i kamu görevlerinden men etmişti. Pakistan’da hiçbir sivil başbakan beş yıllık görev süresini tamamlayamadı. Şerif’ten hemen önce 2012’de de eski Başbakan Yusuf Raza Gilani, Cumhurbaşkanı Asif Zerdari hakkındaki yolsuzluk dosyasını yeniden açmayı reddettiği için azledilmişti.

Türkiye’den de var

Offshore şirketler ve hesaplar, vergi kaçırmak için kullanılıyor. Zengin ve muktedirler, offshore işlemlerle servetlerini gizliyor, vergi kaçırmak için dolaplar çeviriyor. Mossack Fonseca hukuki danışmanlık firmasından sızdırılan ve ‘Panama Belgeleri’ olarak bilinen offshore hesap kayıtlarının kamuoyuna açıklanan ikinci bölümünde Türkiye’den toplamda 500 kişinin ismi geçiyordu. Devleti savunan, muhafazakar görüntü veren AKP’ye yakın çok sayıda ismin de listede yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Ne oldu?

Vergi kaçırma, para aklama gibi suçlamalara kaynaklık eden ‘Panama Belgeleri (Panama’da faal hukuk firması Mossack Fonseca’ya ait) birçok ülkeyi sarsmıştı. Navaz Şerif ailesi de bunlardna biri oldu. Anayasa Mahkemesi, Başbakan Şerif, Şerif’in çocukları Meryem, Hasan, Hüseyin Şerif ve milletvekili Muhammed Safdar aleyhinde yolsuzluk davası açmıştı. Şerif’in üç çocuğunun offshore (deniz aşırı) şirketler yoluyla İngiltere ve BAE gibi ülkelerde çok pahalı mülkler edindiği kaydeiliyordu. Suudi Arabistan yayın organı El Arabiya, Şerif’in Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki (BAE) rezidansını sakladığının ortaya çıkması üzerine azil kararının hayata geçtiğini yazdı. Şerif’in büyük oğlu Hüseyin Navaz, ailesinin off-shore şirketleri ve yurtdışında gayrimenkulleri olduğunu itiraf etmişti.

İSLAMABAD

EN SON EKLENENLER