Limak’ın çimento fabrikası için 15 milyon fıstık ağacı yok edilecek

 Limak Holding’e ait çimento fabrikası için meralarının marn ocağına dönüşmesine tepki gösteren yurttaşlar, 15 milyon adet Antep fıstığı ağacının ve hayvancılığın tehlikeye gireceğini söyledi. Halk söz konusu merayı daha önce ağaçlandırılması için devlete hibe etti, devlet ise vasfını değiştirerek Limak’a tahsis etti.

Urfa’nın Karaköprü ilçesi Kırkpınar (Qirpiyar) ve Korukezen (Quzlug) mahallerinin tapulu ortak merasına, yanı başındaki Limak Holding’e ait çimento fabrikası için 2015 yılından bu yana marn (çimento ham maddesi) ocağı yapılmak isteniyor. Geçimlerini fıstık bahçeleri ve hayvancılıkla sağlayan mahalleli, meranın marn ocağına dönüşmesi ile bölgede bulunan 15 milyon adet Antep fıstığı ağacının ve hayvancılığın tehlikeye gireceğini belirtiyor.

Mahalleli, tüm devlet kurumları ile görüştüklerini; ancak bütün görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını söyledi.

‘HAYVANCILIK ÖLECEK’

Meranın bölge için hayati olduğunu söyleyen Kırkpınar mahalle muhtarı Emin Parmaksız, Limak Holding’in 2015 yılından bu yana meralarına göz koyduğunu söyledi. Parmaksız, meranın ocağa dönüştürülmesi ile doğanın dengesinin değişeceğini, suyun daha alta çekileceğini, iklimin etkileneceğini belirtti. Çevredeki mahallelerin geçimlerini fıstık bahçeleri ve hayvancılıkla sağladığını dile getiren Parmaksız, ocağın açılması halinde fıstık ve hayvancılığın biteceğini vurguladı. Parmaksız, meranın orman yapılması için Orman Genel Müdürlüğü’ne başvurduklarını ancak; dosyanın 3 yıldır Limak Holding için bekletildiğini söyledi. Parmaksız, Limak Holding’in Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu da aldığını ve tepkilerden korunmak için işlemi gizliden yaptığı bilgisini verdi.

‘GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALACAĞIZ’

Parmaksız, Limak Holding’in yıllar önce kendilerine 5-6 kilometre mesafede bulunan Tilmana Bîçûk mahallesinin merasını kum ocağına çevirdiğini, bunun bölgedeki fıstık bahçeleri ve hayvancılığa zarar verdiğini söyledi. Kum ocağına çevrilen merada iki günde bir dinamitlerin patlatıldığını belirten Parmaksız, patlamaların bölgedeki çocukların psikolojisini bozduğunu ve sarsıntıdan dolayı evlerin zarar gördüğünü dile getirdi. Parmaksız, kendi meralarının alınması durumunda bölgenin çok daha kötü olacağını ve buradan göç etmek zorunda kalacaklarını belirtti.

‘DEVLET LİMAK’IN KALICILAŞMASINI SAĞLIYOR’

Mahalle sakinlerinden Aziz Pakır ise, amaçlarının meralarını korumak olduğunu belirtti. 2015 yılından beridir merayı Limak Holding’e kaptırmamak için uğraştıklarını söyleyen Pakır, “Limak, ÇED raporunu nasıl aldı, anlayamadık. Bölgede binlerce insan yaşıyor. Devlet bu insanları düşünmüyor mu, bu usulsüzlüğün arkasında kim var? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mı var, bunlar ortaya çıkarılmalı” dedi. Pakır, devletin Limak Holding’in fabrikasını organize sanayiye taşımak yerine, kalıcılaşmasını sağladığını belirtti.

HALK ‘AĞAÇLANDIRILSIN’ DİYE HİBE ETTİ DEVLET LİMAK’A TAHSİS ETTİ

Qırpiyar, Quzlug, Semkulu, Yarimtepe, Ağcehesar, Şemsikan, Silugli, Tilman, Sêwêran ve birçok köyü etkileyecek meranın Limak Holding’e tahsisi konusunda devletin seferber olması dikkat çekiyor.

Söz konusu mera 4 yıl önce bölgedeki köylüler tarafından ağaçlandırılması için Orman Bölge Müdürlüğüne hibe edilmişti. Geçtiğimiz 2015 Mart ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Urfa Valiliği’den ilgili alanın mera vasfından çıkarılarak Hazine adına tescil edilmesini istedi. Mera Komisyonu da olumlu kararını valiliğe iletti. Böylece halk tarafından ağaçlandırılması için devlete verilen arazi, vasfı değiştirilerek satışa uygun hale getirildi.
Hemen ardından Limak Holding’in, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İl Mera Komisyonu’na marn malzemesini çıkarmak için mera alanının marn ocağı olarak kullanacaklarına dair sundukları rapor, Urfa Valiliği’nin de onayı ile 30 Aralık 2015’te kabul edildi. Yöre halkının Urfa Şehircilik İl Müdürlüğü ve Urfa Valiliği’nden oluşan yetkililer ile yaptıkları toplantıda, mahallelinin karşı oyuna rağmen, yetkililer mera alanının vasfını değiştirerek marn ocağı kurulması projesini onayladı.

EN SON EKLENENLER