Rakkalılar şimdilik Eyn İsa Kampı’nda misafir!

Rakka’nın yarısında kontrolü sağlayan QSD savaşçıları, kurtardıkları binlerce sivili, yönetimi ve güvenliği Rakkalılar da olan Eyn İsa Kampı’na taşıyor. Kampta DAİŞ’lilerin yabancı eşleri de kalıyor.

Rakka’ya Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) “Büyük Savaş” adıyla başlattığı özgürleştirme operasyonları 56’ncı gününde devam ediyor. Savaşçılar doğu, batı ve güney cephelerinde ilerlerken, batı cephesinde bulunan Nehda mahallesine de girdi. Rewda, Eski Rakka, Hişam Bin Ebdulmelik, Nezlit Şihade ve El Berîd mahallelerindeki çatışmalar ise sürüyor. QSD’nin şimdiye kadar özgürleştirdiği 8 mahallede kurtardığı binlerce Rakkalı da kamplara yerleştiriliyor. Rakkalılar için inşa edilen en büyük kamp ise Eyn İsa kasabasında bulunuyor.

RAKKALILARIN KALDIĞI EN BÜYÜK KAMP

Yaklaşık 6 ay önce Rakka Sivil Meclisi, Eyn İsa Halk Meclisi ve Demokratik Suriye Meclisi tarafından inşa edilen kampta, yaklaşık 3 bin çadır kuruldu. Eyn İsa’nın sol tarafında büyük bir arazide kurulan kampın nüfusu 10 bin dolaylarında. Kampta Rakkalıların yanı sıra Halep, Hama, Humus, Dêra Zor ve Musul’dan gelen sığınmacılar da yer alıyor.

GÜVENLİĞİNİ RAKKALILAR ALIYOR

Etrafı tel örgülerle çevirili olan kampın güvenliğini, DAİŞ’ten kurtarıldıktan sonra Rakka’nın güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulan Rakka İç Güvenlik Korumaları sağlıyor. DAİŞ sızmalarına karşı giriş ve çıkışlarda kimlik kontrolü yapan iç güvenlik korumaları, kampta 24 saat devriye gezerek, Rakkalıların ihtiyaçlarına da cevap oluyor.

KAMP YAŞAMI

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) başta olmak üzere bazı uluslararası yardım kuruluşlarının da yardım ettiği kamp adeta bir kente dönmüş. Kamp içinde pazarlar açılarak meyve, sebze ve elbise satışları yapılıyor. Çay ocağının bile kurulduğu kampta, seyyar satıcılarının yanı sıra çadırlardan dükkânlar da var. Her yeri büyük bir hareketlilik içinde olan kampa her gün yeni aileler geliyor.

Rakka Sivil Meclisi, her gün düzenli olarak kampta yemek yapıp dağıtırken, ayrıca kampın belirli noktalarına mutfak ve su depoları da yapılmış. Kampın yemekleri dışında yemek pişirmek isteyen Rakkalılar ise, bu mutfakları belli saatlerde kullanıyor. Su depolarına ise günlük olarak tankerler tarafından su dolduruluyor. Bunun yanı sıra siviller için haftanın belirli günlerinde battaniye, minder ve çadır için kullanılacak eşyalar da temin ediliyor.

SAĞLIK

Kamp içinde bir sağlık merkezi ve bir de hastane yer alıyor. Heyva Sor a Kurdistanê tarafından yapılan merkezlerde 6 doktorun yanı sıra, Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden hekimler de bulunuyor. Her gün yüzlerce siville ilgilenilen hastanede, 3 gün kadın doktoru, 3 gün de çocuk doktoru çalışıyor. Bulaşıcı hastalıklara karşı önlemlerin alındığı kampa, Kuzey Suriye ve Rojava kuruluşları tarafından ilaç yardımları yapılıyor.

EĞİTİM

Eğitim alanını da boş bırakmayan kamp yetkilileri, inşa ettikleri alan içinde çadırlardan iki okul inşa etmiş. İlkokul şeklinde yapılan okulların her birinde 12 öğretmen ders veriyor. Her okulda 300 öğrenci bulunurken, öğretmenler birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar dersler veriyor. Okula gelmek için her gün başvurular artıyor. DAİŞ’in esaretinde kalmış çocuklara özellikle oyunlar oynatılarak, ilgileri başka tarafa çekilmeye çalışılıyor.

DAİŞ’LİLERİN EŞLERİ

Kurtarılan her sivil için kampta yer açılırken, yakalanan DAİŞ’lilerin eşleri için de çadırlar açılmış. Aralarında Endonezya, Rusya ve Almanya’dan gelen DAİŞ’lilerin eşleri de bulunuyor. DAİŞ’in “hicret” çağrısı üzerine Rakka’ya gelip eş edinilen yabancı kadınlar, esaret yerine sığınmacı statüsü ile kampta kalıyor.

Nazım Daştan – dihaber

EN SON EKLENENLER