Susacağımızı mı sandınız?

HDP ve HDK kadın meclisleri, müftülüklere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı bir açıklama yayınladı. Açıklamada tasarının amacını sıralayan kadınlar, ‘Susacağımızı mı sanıyorsunuz’ diye sordu

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadın Meclisi, il ve ilçe müftülüklerine nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısı ile ilgili yazılı bir açıklama yayınladı. Yapılmak istenen değişiklik ile kadınların kazanılmış tüm haklarının gasp edileceği vurgulanan açıklamada, “Biz HDP’li kadınlar olarak, bu tasarıyı kabul etmiyoruz” denildi.

Kadınlara yönelik sistematik bir saldırı olduğu ve bu tasarının da bu saldırının bir göstergesi olduğu ifade edilen açıklamada, tasarının amacı şu sözlerle ifad edildi: “Bu tasarıyla faşist devlet anlayışı; erken yaşta ve zorla evliliklere teşvik etmek, erkek çokeşliliğinin önünü açmak, kadınları boşanma ve miras hukukunun dışına itmek, kız çocuklarının tecavüz sonrası hamileliklerinde istismarcıların korunmasını ve cezasız kalmasını sağlamak, doğumlarda anne ve bebek sağlığını riske atmak ve ‘genel ahlak’ gibi göreceli ve belirsiz kavramlarla kadın bedenini, cinselliğini ve iradesini denetlemek istemektedir.”

Büyük bir yanılgı içindesiniz

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Bu mezhepçi erkek devlet aklına soruyoruz: “Komisyon Raporu’nun bir hükümet programı olduğunu görmediğimizi mi sanıyorsunuz? Bin bir emek ve özveriyle kazandığımız haklarımızın elimizden alınmasına susacağımızı mı sanıyorsunuz? Çocuk yaşta ve zorla evliliklere göz yumacağımızı mı zannediyorsunuz? Yoksa ‘genel ahlak’ın kimin ahlakı olduğunu bilmediğimizi mi düşünüyorsunuz? Doğum ve sonrasında sağlık hakkımızın ihlal edilmesini görmezden geleceğimize mi inanıyorsunuz? Öyleyse şunu iyi bilin: Siz büyük bir yanılgı içindesiniz! Kadın milletvekilleri tutuklayıp, onların milletvekilliklerini düşürüp Meclis’te hiç utanmadan önerdiğiniz bu yasalarla kadınların kazanımlarını da gasp etmeyi planlıyorsunuz. Ama biz buna izin vermeyeceğiz.”

ANKARA/ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER