Amed’te ‘Kerbela’, İstanbul’da 3 kuru ağaç

Amed Ekin Ceren Parkı’nda 45 derece sıcakta HDP’ye yalnızca bir beton alan kalırken, Yoğurtçu Parkı’nda ise polis barikatları nedeniyle nöbet tutan vekillere kurumuş 3 ağacın olduğu bölüm kalmış durumda.
Halihazırda vekiller park içinde nöbet tutarken bazı yurttaşlar da park çevresinde turlayarak kimi zaman da bariyerlerin arkasından attıkları sloganlarla eyleme destek veriyor.

Kuşkusuz nöbetin Amed ve İstanbul ayağı arasındaki ilk göze çarpan benzerlik polis barikatları. Amed’te nöbet eyleminin düzenlendiği Ekin Ceren Parkı’nın polis bariyerleriyle çevrelenmesi sonucu 45 derece sıcakta HDP’lilere beton alan bırakıldığı gibi İstanbul’da da polis barikatlarıyla çevrelenen ve yüzlerce ağacın bulunduğu parkın eylem alanı için ayrılan bölümünde de yalnızca 3 kuru ağaç var.

Amed’te bu durumu parti sözcüsü Osman Baydemir “HDP’ye Kerbela’yı dayatıyorlar” diye eleştirmişti.
Nöbete katılan vekiller arasında olan HDP Wan Milletvekili Nadir Yıldırım’a Amed ve İstanbul’da eylem alanlarının polis ablukasına alınması ve beton ve kuru ağaçlara mahkum edilmelerini soruyoruz.

Yıldırım bu soruya HDP’nin logosundaki ağacın yeşil dallarını hatırlatarak cevap veriyor. Şunları söylüyor: “Bize gerçekten düşman hukuku uygulanıyor. Ülke faşizmle toplum arasında ciddi bir kavgayla yüz yüze. Toplumun temsilcisiyiz ama faşizm Kerbelayı’da her türlü baskı marifetini de bize dayatmakta imtina etmeyecek. Bunu biliyoruz. Dün Amed’te 45 derece sıcakta beton zemine mahkum etmeye çalıştılar bugün de parkın içinde 3 kuru ağacın bulunduğu alana 3 halka bariyerle hapsetmeye çalışıyorlar. Fakat bu daha başlangıç. Biz bunu aşacağız. Direnişle kuru ağaçları da yeşillendireceğiz. Ve yeşil ağaçların gölgesine adım adım alanımızı genişleteceğiz.

Eyleme ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, Amed’te başlattıkları nöbetle İstanbul’dan İzmir’e, Adana’ya “faşizmi adım adım gerileteceklerini” söylüyor.

“Amed’de bir başlangıç yaptık. İstanbul’da faşizmi 5 adım gerilettik. Wan’a gidene kadar faşizmi adım adım darbelemiş olacağız” diyor Yıldırım ve ekliyor: “O kadar demokrasi mücadelesi verildi ki bu güneş de engelleyemez mücadelemizi.”

Çağdaş Kaplan / Gazete Karınca

EN SON EKLENENLER