Direnişe hazırlanan köy destek bekliyor

Pankartlar yazılmış… İknaya gelecek kaymakama söylenecekler de hazır. Ranta açılmak istenen köylerini savunmakta kararlı Şemıkanlılar, direnişlerine sahip çıkılması ve destek verilmesini bekliyor
êrdîn’in Şemrex’e (Mazıdağ) bağlı Şemıkan köyü, çıkarılan fosfat yüzünden boşaltılmak isteniyor. Cengiz Holding kararı ile Eti Bakır tarafından avukatlar aracılığıyla gönderilen tebligatta, halkın tarım alanlarını ve evlerini 31 Ağustosa’a kadar boşaltmaları istendi. Buna karşı direnişe geçen Şemıkan halkı, ne pahasına olursa olsun mücadele edeceklerini dile getirdi.

Kendi kendine yeten köy…

Sularını pınardan, balıklarını gölden ve balını kovanlardan sağlayan halk, şehirlerde yaşamayacağına dikkat çekiyor. Musluk sularını kireçli diye içmeyen halk, kendi sularını köye bağlı doğal pınarlardan sağlıyor. Geçimlerini tarım ve hayvancılıktan sağlayan köy halkı, kendi kendine yetebiliyor.

Dayanışma bekliyorlar

Var olan yıkım tehdidine karşı ne olursa olsun köylerinden çıkmayacaklarını söyleyen yurttaşlar, kısa süre sonra ikna için köye gelmesi beklenen kaymakam ve jandarma ekiplerine karşı direnişe hazırlanıyor. Kimsenin kendilerini korkutamayacağına dikkat çeken Emine Araç, “Burası bizim dedelerimizin, babalarımızın mirası. Biz burayı seviyoruz. Çocuklarımız burada büyüsün istiyoruz. İnsanlara bu yaptıkları zulümdür. Biz de bunu kabul etmediğimizi geldiklerinde onlara da göstereceğiz. Sonuna kadar direneceğiz” dedi.

‘Ne pahasına olursa olsun…’

Her şeylerini köyden karşıladıklarını ifade eden Araç, “Hiçbir şeyi dışarıdan almıyoruz. Bu bereketli verimli toprakları bırakıp nereye gideriz? Asla çıkmayacağız buradan. Şehirlerde yapamıyoruz. Ne pahasına olursa olsun asla geri adım atmayacağız” diye konuştu. Ellerinde pankartlar ile yapacakları yürüyüş ve basın açıklamasına hazırlanan köy halkı, herkesten destek bekliyor.

MÊRDÎN

EN SON EKLENENLER