KARANLIĞI YENEBİLİRİZ

Amed’den İstanbul’a taşınan ‘Adalet ve Vicdan Nöbeti’ dün polisin yoğun ablukasına rağmen başladı. Kadıköy yoğurtçu Parkı’nda başlatılan direnişe çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti temsilcisi, sanatçı ve aydın da katılarak destek verdi

HDP’nin İstanbul’daki Vicdan ve Adalet Nöbeti HDP Kadıköy İlçe binasından Yoğurtçu Parkı’na düzenlenen yürüyüşle start aldı. Aralarında KESK, DİSK, TMMOB ve TTB temsilcileri yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü ve siyasi parti temsilcileri, sanatçı ve aydınların da katıldığı yürüyüş boyunca kitle, zılgıt ve alkışlar eşliğinde sık sık “Hak hukuk adalet” sloganları attı. Polisin abluka uygulamasına tepki gösteren HDP Ankara Milletvekili Sırrı Sürreya Önder, “Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni bir çığ gibi büyüteceğiz” dedi. Yürüyüşün ardından parkın önüne gelen kitlenin parka girişine izin verilmezken, eylemin yapılacağı Yoğurtçu Parkı’na HDP eşbaşkanı Serpil Kemalbay ile

HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu, Sırrı Süreyya Önder, Nadir Yıldırım, Mithat Sancar, Hişyar Özsoy, Ayşe Acar Başaran, Bedran Öztürk, Erdal Ataş, Leyla Birlik, Sibel Yiğitalp, Erol Dora ve İbrahim Ayhan alındı. Nöbetin yapıldığı parka “Faşizmin panzehri adalettir”, “Demokratik siyaset tasfiye edilemez”, “Toplumsal barıştan vazgeçilmez”, “Emekçilerin sosyal hakları gasp edilemez” pankartları asıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Esözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, Emek Partsi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Haziran Hareketi Yönetim Kurulu üyesi Erkan Baş, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Genel Başkan Yardımcısı Fadime Çelebi, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun, Devrimci Parti Genel Başkanı Ufuk Güllü, ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, yazar Oya Baydar ile Diyalog Grubu, Demokrasi İçin Birlik, Alevi örgütleri, ÖHP, SYKP, Halkevleri ve kadın örgütlerinin temsilcileri de grup toplantısına katıldı.

Faşizmi yıkacağız

Grup toplantısında ilk olarak konuşan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, “Şu barikatlar bir çeper, iki çeper şeklinde bize karşı çıkarılmış engeller. Kınamak yetmez. Bu çeper olmazsa burada binler olacağımızı biliyoruz. Bu eylemi 7 gün boyunca sürdüreceğiz. Sürekli ziyaretlere açık olacağız. Biliyoruz faşizmi, bu ablukayı hep birlikte, el ele tutuşarak yıkacağız. Aldırmayın bu engelleri. Haklı olduğumuz için bu engelleri koymuşlar. Mutlaka ve mutlaka kazanacağız” dedi.

Ortak mücadele vurgusu

Daha sonra konuşan HDP EşBaşkanı Serpil Kemalbay, parlamentoya kilit vuran AKP’nin sokaklara da kilit vurmak istediğini belirterek, “Barikatlarla çeperlenmiş bu parkta en kuru yerdeyiz, bir kuru ağaç var ve bizi bunun altında tutamaya çalışıyorlar” dedi. Tek adam rejiminin mücadele ile gideceğini belirten Kemalbay, Adalet ve Vicdan nöbeti Amed’de öğle bir korku yarattı ki her dakikası polis ablukasında, demir barikatlarla halktan koparılmaya çalışıldı. Sormak istiyoruz. Neden korkuyorsunuz. HDP’nin halk ile buluşmasından neden korkuyorsunuz. Erdoğan her yerde miting yapıyor. Ama HDP yapınca tüm kolluk karşımıza dikiliyor. Halkla partimizin buluşmasını engellemeye hakkınız yok” dedi.

AKP ömrünü doldurdu

Ortak mücadelenin iktidarı korkuttuğunu belirten Kemalbay şöyle devam etti: “Onların korktukları şey birlikte bir mücadele hattının gelişmesi. O yüzden mecliste sesimiz kesilmeye çalışılıyor. Demokrasi mücadelesinin aktörlerinin önü kesilmeye çalışılıyor. O yüzden 7 Haziran’dan bu yana HDP ablukaya alınmış durumda. HDP’ye kilit vurmadan içini boşaltmak istiyorlar. Hak arayan herkese zaten saldırıyorlar.Erdoğan diyor ki ‘Biz de metal yorgunluğu var’. Bu yorgunluk baskı ve rant politikalarının bir sonucu. AKP Saray iktidarı bir metal yorgunluğu yaşamıyor artık ömrünü doldurdu. Ömrünü doldurduğunu biz onlara mücadelemizle göstereceğiz.

Hepimizin mücadele yolunda verdiğimiz bedeller var. Faşizmi durdurana kadar, Türkiye halklarının özgürlük, barış, demokrasi talebi gerçekleşinceye kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Bu halk, bu karanlığı çıktığı yere kadar kovalama gücüne, cesaretine sahiptir. Amad’te büyük bir özveri ve çaba ile tamamlandı. Şimdi İstanbul’da birlikte mücadele yolunu döşemek için buradayız. Ele ele vererek birlikte mücadele edeceğiz. Emekçilerin, kadınların, gençlerin Türkiye halklarının mücadelesidir.
Türkiye’nin bütün vicdanlarının ele ele vermeye çağırıyoruz. Türkiye’nin bütün barış isteyenlerini bu mücadeleye çağırıyoruz. Mutlaka kazanmak için hep birlikte mücadele edeceğiz.” Yapılan grup toplantısının ardından 7 gün sürecek Vicdan ve Adalet Nöbeti başlatıldı.

İSTANBUL-dihaber

EN SON EKLENENLER