ÖGİ Temmuz raporunu açıkladı: Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım

Temmuz raporunu açıklayan Özgür Gazeteciler İnisiyatifi’ne göre, 3 gazeteci öldürüldü, 25 gazeteci gözaltına alındı, 5 gazeteci tutuklandı, 41 gazeteci yargılandı. İnisiyatif, “Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım” çağrısı yaptı.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) gazetecilerin Temmuz ayında maruz kaldığı baskı, sansür ve tutuklamalara ilişkin hazırladığı hak ihlallerini raporunu, İHD Diyarbakır Şubesi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Raporun Kürtçesi ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkçesi ise KHK ile kapatılan Özgür Gün TV Haber Müdürü Ömer Tur tarafından okundu.

Türkiye’de gazetecilere yönelik yaşanan baskılar ve hak ihlallerin, her gün biraz daha Türkiye’nin dünyada istenmeyen ülkeler kategorisine koyduğu belirtilen açıklamada, uyguladığı baskıcı politikalar nedeniyle Avrupa Birliği üyelik müzakereleri durdurulan Türkiye’nin durumunu, Temmuz ayında gazetecilere yönelik yaşanan baskı ve hak ihlallerinin açıkça ortaya konulduğuna dikkat çekildi.

171 GAZETECİ HALA CEZAEVİNDE

Temmuz ayında Türkiye’deki cezaevlerinde olan 9 gazetecinin tahliye edilmesine rağmen hala 171 gazetecinin cezaevlerinde olduğu belirtilen açıklamada, “Bu da bize ve herkese şunu dedirtiyor; Türkiye de yaşanan baskılar ve hak ihlalleri dünyanın tümün de yaşanan ihlal ve baskıları aşmış durumda. Bir hükümet ve devlet için bundan daha kötü bir karne olamaz. Tabi ki AKP iktidarı bu karnesini kendisi yapmış. Bundan çok daha kötü olan şu ki: Bu karnesine dört elle sarılmış ve bunu savunuyor. Geleceğini ve iktidarını da bunun üzerine inşa ediyor. Bunun içindir ki gazetecilerin faaliyeti casuslukla eş değerde görüldüğüne tanıklık ediyoruz. dihaber muhabiri gazeteci meslektaşımız Erdoğan Alayumat buna en son örnektir” denildi.

ALAYUMAT’IN TUTUKLANMASINA TEPKİ

dihaber muhabiri Erdoğan Alayumat’ın yaptığı haberler nedeniyle “casusluk” iddiasıyla tutuklanması ve buna karşı basın kurum ve kuruluşlarının sessizliğinin anlaşılır olmadığı belirtilen açıklamada, “Güçlü bir ses olmalı. Gazeteci Alayumat’ın casuslukla suçlanarak tutuklanması en az gazeteci Can Dündar’ın, Enis Berberoğlu’nun casuslukla suçlanması kadar tehlikelidir ve kabul edilemezdir” denildi.

Temmuz ayında tutuklanan gazetecilerin tamamının Kürt basınında çalışan ve bölge illeriyle bağlantılı olmasının dikkat çekici olduğuna işaret edilen açıklamada, “Bu ciddi bir kaygıdır. Bunun teşhiri ve takibi ciddi yapılmadıkça Türkiye de gazeteciliğin özgürleştirilmesi bir hayal olmakta öteye geçemez. Gazeteciliği Kürdistan’da özgürleştirdiğimizde, Türkiye’de de özgürlüğünü yakalayacaktır” diye ifade edildi.

TEMMUZ’DA 5 GAZETECİ TUTUKLANDI

Açıklamada, Temmuz ayında gazetecilere yönelik yaşanan hak ihlalleri ise şöyle sıralandı: “171 gazeteci tutuklu, 25 gazeteci gözaltına alındı (8 gazeteci Özgürlükçü Demokrasi çalışanı), 41 gazeteci yargılandı, 5 gazeteci tutuklandı, 6 gazeteci hakkında dava açıldı, 5 TV’nin lisansı RTÜK tarafından iptal edildi, 3 gazeteciye 9 yıl 10 ay 7 gün hapis cezası verildi, 3 haber sitesi BTK tarafından 16 kes engellendi, 3 gazeteci saldırılarda öldürüldü. Bu raporun en sevindirici kısmı ise 9 gazeteci tahliye edilmesi.”

‘GELİN GAZETECİLERİ ZİNDANDAN ÇIKARALIM’

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi olarak gazetecilere ve basına yönelik mevcut tablonun “Türkiye’nin çıkmazı” olarak gördüklerine vurgu yapılan açıklamada, “Görüyoruz ve ifade ediyoruz. Hiçbir şekilde bu durumları kabul etmiyoruz ve tüm sorumlu olanları kınıyoruz. Sorumlular dahil olmak üzere herkese çağrımızdır: Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım, gazeteciliği özgürleştirelim ki Türkiye ve hepimiz özgürleşelim” denildi.

EN SON EKLENENLER