Parlamento ‘FARC’lı olacak

FARC’ın 1 Eylül’de siyasi parti olarak legal siyasete başlayacak olmasını değerlendiren yazar Metin Yeğin, “Bugün eğer Türkiye barış imzalasaydı, Ortadoğu’nun en güçlü ve her yerde sözü geçen bir devlet olacaktı. Bu fırsatı kaçırdılar” dedi.
Devletin anlaşma imzaladığı FARC’ın ilk ortaya çıkmasının nedeni “toprak reformu” talebi olduğunu kaydeden Yeğin, “Marksist-Leninist çizgide bir devrim savunuluyordu. Daha sonra özellikle bu Marksist-Leninist çizgiye son yıllarda Bolivarcı çizgi eklendi. Dolayısıyla böyle bir devrimi savunuyorlardı” diye konuştu.

Kolombiya hükümetiyle Havana’da yapılan müzakere sonucunda barışın imzalandığını kaydeden Yeğin, “Barışın imzalanmasındaki temel şeylerden bir tanesi, savaşın başlamasının nedenlerinden biri olan toprak reformuydu. 3 milyon hektar toprağı devlet köylere dağıtma sözü verdi” diye ifade etti. Savaşın sadece insanları değil umudu da öldürdüğünü vurgulayan Yeğin, şunları söyledi: “Daha önce de bu barış antlaşmaları oldu ve yasal mücadele sürdürülemediği için gerek aynı gerilla hareketi gerekse başka gerilla hareketi tekrar çoğaldılar. Kolombiya yasal mücadele alanı çok dar bir ülkedir. FARC da zaten buna rağmen kabul etti. Bir de en önemli maddelerden bir tanesi de ne kadar oy alırsa alsın belli bir kotası var. Bu kota oranında FARC parlamentoya her durumda girecek. Bir gerilla hareketinin, tekrar seçime katılması kolay değil.”

‘Türkiye fırsat kaçırdı’

Türkiye’deki süreçleri kıyaslayan Yeğin, şunları söyledi: “Hem FARC’ın son kongresine katıldığımda hem de barış imzasına katıldığımda, eğer Erdoğan o barış imzasındaki görkemi görseydi Türkiye’de barış sürecini bozmazdı gibi geliyor. Çünkü bugün eğer Türkiye barış imzalasaydı, Ortadoğu’nun en güçlü ve her yerde sözü geçen bir devlet olacaktı. Bu fırsatı kaçırdılar. Ama gene olacaktır. Taraflar birbirini yenemediğinde masaya oturmak zorunda kalır. Böyle bir süreç mutlaka olacak… Müzakere döneminde açık olan bir süreçle ancak barışı inşa edebiliriz. Ki karşılıklı sözler tutulabilsin diye.”

Sadşye Eser / İstanbul / dihaber

EN SON EKLENENLER