Şengalli çocuklardan resim sergisi

DAİŞ’in Şengal’e yönelik katliamlardan kaçarak Batman’ın Uğurca köyüne aileleriyle birlikte yerleşen çocuklar, atölyede yaptıkları resimleri sergileyerek hayallerini yansıtıyor.

Batman’nın Beşiri ilçesine bağlı İkiköprü Beldesi Uğurca köyünde (Qorixê) bulunan kampta, 2016’nın Kasım ayından beri DAİŞ’in katliamından kaçarak kurtulan Şengalli çocuklara, gönüllü öğretmenler tarafından resim, dil, drama ve tiyatro dersleri veriliyor.

Avusturyalı ressam Tina Fischer tarafından başlatılan projeyi ise kamptaki çocuklarla birlikte tiyatrocu Miheme Porgebol, tiyatrocu ve tekniker Berjeh Üner yürütüyor. Kampın gönüllü öğretmenlerinden gazeteci Ferhat Sevim, proje hakkında bilgi verdi.

Sevim, daha önce 6 kişi ile gönüllü olarak çalışmaları yürüttüklerini; ancak bazı durumlardan dolayı şu anda kendisiyle birlikte öğretmen Adnan Yıldız ile çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. Okulda genellikle 4 ila 14 yaş arası çocuklarla çalıştıklarını ve daha küçük yaş aralığındaki çocuklarla da oyunlar oynadıklarını ifade eden Sevim, toplam 37 çocuğun yer aldığını belirtti.

‘ÇOCUKLARA YENİ BİR HAFIZA YÜKLEMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Sevim, eğitim verdikleri çocukların savaş nedeniyle büyük travmalar yaşadığına dikkat çekti. Yaptıkları çalışmalarla çocukların yaşadığı travmaları atlatması ve onlarla ilgili yeni bir hikaye yazmayı amaçladıklarını dile getiren Sevim, şunları söyledi: “Burada haftanın 3 günü resim, dil ve drama üzerine çalışmalar yürütüyoruz. Havalar biraz serinlediğinde de bir tiyatro çalışması başlatacağız. Bu tiyatroyu da farklı sahnelerde sergilemeyi düşünüyoruz. Temel amacımız, çocuklarla bir geriye bırakma hikayesi yazmak. Çünkü çocuklar büyük travmalar atlattı. Sevdiklerini, yakınlarını kaybettiler. Evlerinden yurtlarından oldular. Ama biz bunların hepsini geride bırakıp yeni bir hikaye yazmaya çalışıyoruz. Çocuklara yeni bir hafıza yüklemeye çalışıyoruz.”

‘RESİMLER ÜZERİDEN PSİKOLOJİK ANALİZ YÜRÜTÜYORUZ’

Çocukların atölyede yaptıkları resimlerle mutlu olduğunu söyleyen Sevim, “Onların yaptıkları tüm resimleri dosyalar halinde topluyoruz. Bu dosyalardan birçoğunu seçip sergiye dönüştürüyoruz. Şuana kadar iki sergi açtık. Bu resimleri aynı zamanda projenin Sanat Koordinatörü olan Tina’ya gönderiyoruz. Onlar da psikologlarla birlikte çocukların psikolojileri üzerinde bir analiz çalışması yapıyor. O resimlere bakarak çocukların ruh halleri hakkında bilgi almaya çalışıyoruz, mutular mı, özgüvenleri yerinde mi diye. Atölyede ilk yaptıkları resimlerde kullandıkları renklerle şuan kullandıkları renkler arasında iyi gelişmeler var. Şimdi yaptıkları resimler bize onların mutlu olduklarını gösteriyor” dedi. Çocuklara savaşın dışında hatırlayabilecekleri güzel anılar katmaya çalıştıklarını ifade eden Sevim, yürüttükleri çalışmalardan kendilerinin de olumlu bir şekilde etkilendiklerini belirtti. Sevim, “İşin en güzel tarafı ise biz de çocuklardan çok şey öğreniyoruz. Çocuklar bize yaşadıkları travmalara, acılara rağmen güzel yaşayabileceklerini, devam edebileceklerini gösteriyorlar” diye konuştu.

‘SERGİ HERKESE AÇIK’

Resim sergisinin herkese açık olduğunu belirten Sevim, herkese sergiyi gezmelerini tavsiye etti. Sevim, sergiyi gezmenin çocuklarda bir özgüven duygusu yaratarak onları olumlu yönde geliştirdiğine dikkat çekti. Sevim, çocuklarla ilgilenmek isteyen herkesi atölyeye beklediklerini söyledi.

EN SON EKLENENLER