Sûr’u ipek ile işlemek

Amed’in tarihi mekanlarını ipek ile tablolara nakşeden Suzan Bozkuş, yok edilmek istenen tarihi değerleri canlı tutmayı hedefliyor.
alı ve kilim dokumacılığı yapan Suzan Bozkuş’un, ipekten yaptığı tabloları da büyük beğeni alıyor. Geçtiğimiz yıl Amed ve Sûr’un tarihi yerlerini ipekten tablolara nakış etmeye başlayan Bozkuş, yaptığı çalışmalar ile hem ipek dokumacılığına farklı bir bakış açısı getiriyor hem de devletin bir bellek silimi olarak yok etmeye çalıştığı Kürdistan tarihini canlı tutuyor.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Bozkuş, “Yaklaşık bir yıldır Amed’in yerlerini nakış etme çalışması yapıyorum. Amed ve Sûr’un tarihi yerlerini nakış ediyorum. Tarihi mekanları tablolara nakış ederken, ipekten iplik kullanıyorum. Çünkü ipek çok ince ve narin. Bir yıla yakındır sadece bir tablo üzerinde çalışıyorum. Bir tablo bitmek üzereyken, ikinci tabloya başlayacağım. Günde 6-7 saat bir tablo üzerinde çalışıyorum” diyor.

Tarihi mekanları ipekten tabloya işlemenin çocukluk hayali olduğunu söyleyen Bozkuş, “Birçok ressam tarihi mekanları tablolara çiziyor. Fakat tarihi mekanlar şimdiye kadar iplikle işlenmedi” diyor.

Göç ve kadını işleyecek

Şimdiye kadar daha çok mitoloji ve doğa konulu tablolar yaptığını belirten Bozkuş, önümüzdeki günlerde ise kadın ve göç temalı bir çalışmaya başlayacağını söylüyor. Bozkuş, tablolarının bitiminde bir sergi açarak, çalışmalarını sanatseverle buluşturacak.

Rojda Aydın/Amed-Şûjin

EN SON EKLENENLER