Fermanda doğan Öcalan’ın annesi: Gözümüzü onlarla açtık

DAİŞ’in Şengal’e saldırdığı gün dağda yaşama gözlerini açan Êzidî çocuğuna ailesi Öcalan ismini verdi. Küçük Öcalan’ın annesi Heyat Hecî, nedenini şu sözlerle açıkladı: “Çünkü onlar bizi kurtardı, gözlerimizi onlarla yeniden dünyaya açtık.”

DAİŞ’in 3 Ağustos 2014 günü Êzidîlerin kadim yurdu Şengal’e saldırması sonrası yüz binlerce Êzidî Şengal Dağı’na sığındı. Bir grup HPG’linin müdahalesi sonucu DAİŞ’in dağa ulaşması engellenmiş ve daha sonra takviye gelen HPG, YJA Star, YPG ve YPJ’lilerin mücadeleleri sonucu insani koridor açılmış ve yüzbinlerce Êzidî katliamdan kurtulmuştu.

Onlarca acı ve dramın yaşandığı Şengal’de susuzluktan ölen çocukların yanı sıra dünyaya gözlerini açan ve yaşama tutunan bebekler de vardı. 3 çocuklu Heyat Hecî adlı Êzidî kadın, tıpkı onlarca Êzidî kadın gibi katliamdan kaçarken doğum yaptı. Heyat Hecî 4’üncü çocuğunu ferman günü dünyaya getirdi ve HPG’lilerin kendilerini korumasına karşılık, doğan çocuğuna Öcalan ismini verdi.

ÖCALAN GELİYÊ DÊR EZD’TE DOĞDU

Heyat Hecî 3 yıl önceki zorlu günlerini şöyle anlatıyor: “DAİŞ saldırdığında saat 06.00 idi, çatışacak güç kalmadı bu yüzden tüm halk dağa kaçtı. Halk Girzerik, Sîba, Til Benat, Til Qesap ve Şengal’den dağa girdi. Genç kızlar ele geçmemek için kendilerini kayalıklardan atıyordu, yaşlı insanlar susuzluktan öldüler. Çocuklar dağlarda doğuyordu. Savunmamızı yapacak kimse de yoktu. Pêşmerge vardı onlar da kaçtı. 5 gün dağda kaldık, ondan sonra PKK yetişti, yol açtı ve halk kurtuldu. Sadece ölüm gördüm, su ve yemek yoktu. Çocuğum Çilmêra’daki Geliyê Dêra Ezd’te doğdu. 3 Ağustos günü çocuğum oldu. Adını Öcalan koyduk.”

Heyat Hecî’ye neden çocuğuna Öcalan ismini koyduğunu da şu sözlerle anlattı: “Çünkü onlar bizi kurtardı, gözlerimizi onlarla yeniden dünyaya açtık.”

Selami Aslan – dihaber

EN SON EKLENENLER