Surlular: Evimizi başımıza yıkıyorlar

Sur’un Alipaşa ve Lalebey mahallerinde hiçbir “güvenlik önlemi” alınmadan yıkım sürüyor. Surlular evlerinin başlarına yıkılacağından korkuyor.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinin Alipaşa ve Lalebey mahallerinde “kentsel dönüşüm” adı altında başlatılan yıkım devam ediyor. Mahallelerini, evlerini terk etmeyen yurttaşlar ise aylardır yoğun baskılara maruz kalıyor. En son başlayan yıkımla birlikte evlerini terk etmeleri için elektrik ve suları kesilen yurttaşlar, sokak girişini kapatan molozların hala kaldırılmamasına tepkili.

Yıkımın devam ettiği Lalebey’in Simurg ve Ana sokaklarında dün saat 15.00 itibariyle elektrik ve sular kesildi. Ana sokakta süren yıkım nedeniyle sokağın girişine de moloz döküldü. Hiçbir güvenlik önleminin alınmadığı yıkım ile birlikte mahalle toz bulutu altında kalıyor. Yurttaşlar ise hem yıkıma hem de mahallede can güvenliklerinin olmamasından şikayetçi.

Ağır iş makineleriyle yıkımın sürdüğü alanlarda çok sayıda polis ve zırhlı araç beklerken gazetecilerin de görüntü alması engelleniyor. Tüm tepkilere rağmen süren yıkıma karşı mahalleliler, Sur’a sahip çıkma çağrısında bulundu.

ÇOCUKLARIYLA SOKAKTA KALIYOR

Lalebey mahallesi Ana sokakta Yavuz apartmanında yaşayan Suat Sirek, oturduğu bina ile ilgili mahkeme sürecinin hala devam etmesine rağmen her gün yıkımla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Sirek, “Kanun, nizam dinlemeden kapıya dayandılar. Evlerimizi yıkmak için her gün bize baskı yapıyorlar” dedi. Yaşadığı apartmanın etrafındaki evler yıkıldığı sırada hiçbir güvenlik önlemi alınmadığı için sarsıntı ve toz bulutundan dolayı çocuklarıyla birlikte sokakta kaldıklarını anlatan Sirek, “Dün yıkım ekipleri gelip bize, ‘Sizi çıkarmayacağız Ekim’e kadar zamanınız var’ dediler, sabah oturduğumuz evi başımıza yıkmaya geldiler. Ben ve çocuklarım evin içindeyken gelip bitişik binayı yıkmaya başladılar. Kendimizi zorla dışarıya attık. İnsanlık ölmüş, artık duysunlar sesimizi, evimizi başımıza yıkacaklar” sözleriyle yaşadıklarını özetledi.

‘EVİMİZİ BAŞIMIZA YIKIYORLAR’

Sokağın girişine dökülen molozlar nedeniyle dışarı çıkmaya korktuğunu söyleyen, Sultan adlı kadın ise, “Sur’da doğup büyüdüm. İlk defa kendi bulunduğum sokakta korkuyla yürüyorum. Artık yürüdüğümde nereden kafama bir taş düşecek diye korkuyorum. İnsanlık ölmüş burada. Sesimizi duyan yok. Biz evlerimizi terk etmek istemiyoruz. Ama evlerimizi başımıza yıkıyorlar” diye konuştu.

EN SON EKLENENLER