YAŞ’ta üç kuvvet komutanı değişti

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. 4 saat süren toplantıda, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları değişti.

Yüksek Askeri Şura toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Toplantı 4 saat sürdü. YAŞ’ta alınan kararla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişti. Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanı Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz oldu.

Şura kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını almasının ardından kamuoyuna duyurulacak.

DENİZ KUVVETLERİ’NDE BİR İLK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk kez koramiral rütbesinde bir atama yapıldı. Koramiral Adnan Özbal Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz darbe gecesi Moda Deniz Kulubü’nde katıldığı bir düğünden darbeciler tarafından kaçırılmıştı. Medyada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Veysel Kösele’nin getirileceğine dair haberler yapılıyordu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Yaşar Güler de, 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler’in, Orgeneral Hulusi Akar’ın ardından Genelkurmay Başkanı olabilmesi için önü açılmış oldu.

YILDIRIM’IN KONUŞMASI

YAŞ sürerken Başbakan Yıldırım yaptığı konuşma basınla paylaşıldı. Yıldırım konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir koordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir.

Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir.

Anayasa değişikliğiyle 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik, ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır.”

ŞURA ÜYELERİ ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ

Şura üyeleri, toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti. Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.

Çankaya Köşkü’ndeki ilk şura toplantısı, Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016’da, ikincisi 23 Ağustos 2016’da yapılmıştı. Bugün yapılan toplantıyla, Yüksek Askeri Şura üçüncü kez Çankaya Köşkü’nde toplanmış oldu.

YAŞ ÖNCESİ 6 SAAT GÖRÜŞME

YAŞ toplantısı öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve Savunma Bakanı Nurettin Canikli’yle İstanbul’da bir araya gelmiş, görüşme yaklaşık 6 saat sürmüştü.

EN SON EKLENENLER