Dink davasında 4 kişiye tahliye

Dink davasında mahkeme heyeti tetikçi Ogün Samast’a Samsun TEM Şube Müdürlüğü’nde Türk bayraklı fotoğraf çektirilmesinden sorumlu oldukları iddia edilen dönemin Samsun jandarma görevlileri sanıklar Atilla Güçlüoğlu, Murat Bayrak, Birol Ustaoğlu ve Yüksel Avan’ın tahliyesine karar verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti kapsamında Trabzon ve Samsun’da olay döneminde görev yapan askerlerin yargılandığı davanın duruşmasına Çağlayan’da bulunan İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

25’i tutuklu 86 kişinin yargılandığı duruşmaya, tutuklu sanıklar ile tutuksuz sanık katıldı. Dink’in arkadaşlarının katıldığı duruşma, yapılan kimlik tespiti ile başladı. Duruşmada, gazeteci Ercan Gün tahliye talebinde bulundu.

‘USAMA BİN LADEN TARAFINDAN GELSE YİNE YAYINLARIM’

Tutuklu sanık Ercan Gün, “24 yıllık gazetecilik hayatımda yüzlerce, binlerce haber yaptım. Yaptığım en değerli haberlerden biriydi. Bu kadar vahim bir konunun aydınlatılması katkıda bulunmak açısından önemliydi. Ekrem Dumanlı veya herhangi bir insan bana bu görüntüyü getirse yine yayınlarım. Usame bin Laden tarafından gelse yine yayınlarım. FETÖ bu görüntüleri çekip yollasa ben yine yayınlarım. Tanımadığım polis şefi yoktur. İyi bir gazeteci olduğum için buradayım. Tek hatam o haberi yaptıktan sonra bir daha bu dosyaya bakmadım. Ben bir gün boyunca Hülya Avşar’ın görüntüsünün peşinde koştuğumu hatırlıyorum. Ben mesleğime, aileme ve çocuğuma dönmek istiyorum” dedi.

4 SANIĞA TAHLİYE

Ardından ara karar veren mahkeme heyeti dönemin Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü Atilla Güçlüoğlu, Samsun İl Jandarma Komutanlığı Şube Müdürü Yüzbaşı Murat Bayrak, Samsun İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde Astsubay olan sanık Birol Ustaoğlu ve Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme biriminde Astsubay olan Yüksel Avan’ın tahliyelerine karar verdi.

Mahkeme heyeti 4 sanığın tahliye edilmesini şu gerekçelerle açıkladı:

“Sanıkların FETÖ ile bağlantılı olduğu iddia edilen sanık gazeteci Muammer Ay ile iltisaklı oldukları belirtilmesine rağmen Ay’ın tutuksuz oluşu, sanıkların mensubu oldukları Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) halen ihraç edilmemeleri dolayısıyla FETÖ ile bağlantılı olmadıklarının aşikar olduğu, sanık Murat Bayrak’ın çektiği görüntülerin Ogün Samast’ın emniyetteki görüntüleri olduğu, cinayet öncesine ait olmadığı, bu hususun diğer sanıklarca da doğrulandığı, Ogün Samast’ın beyanlarının çelişkili olduğundan itibar edilemeyeceği, Sanık Birol Ustaoğlu’nun rütbesi gözetildiğinde söz konusu bayraklı fotoğrafın çekilmesine resen karar veremeyeceği, üst rütbeli kişilerce kendilerine talimat verildiğinin anlaşıldığı ve sorgularının tamamlanmış olması.”

Gelecek duruşmada, sanıklar Ercan Gün, Hamza Celepoğlu, Muammer Ay, Veysel Şahin ve Okan Şimşek’in savunmaları alınacak.

Duruşma, 2-3-5 ve 6 Ekim tarihlerine ertelendi.

EN SON EKLENENLER