Savaş mağduru çocuklar müzikle buluşturuluyor

Mersin’de sokak müzisyenlerinin oluşturduğu Özgün Sanat Atölyesi, savaştan kaçarak birçok acıyı ve psikolojik olarak yıkımı da yanlarında getiren Suriyeli çocuklara topluma daha iyi adapte olmaları için müzik eğitimi veriyor.

Mersin’de sokak müzisyenliği yapan sanatçıların biraraya gelerek alternatif sanat üretmek için oluşturduğu Özgün Sanat Atölyesi, kısa süre içerisinde adını herkese duyurdu. Atölye çalışanları, maddi durumu olmayan ve Suriye’deki savaştan kaçarak Mersin’e yerleşen mülteci çocuklarının da içinde bulunduğu çocuklara parasız sanat eğitimi verecek. Yeni başlattıkları projede çocukların yanı sıra büyükler de yer alacak. Müzik eğitimi ardından oluşturulacak koro ile konserler düzenlenmesi planlanıyor.

‘DERDİMİZ SANATI HER YERE GÖTÜRMEK’

Atölyenin kurucularından olan Bican Özgür Öztürk, günümüz koşullarında sanata ulaşmanın tek yolunun para olduğunu hatırlatarak, kendilerinin de alternatif sanat için devreye girdiklerini ifade etti. Tüm çabalarının müzik ve sanata herkesin ulaşmasını sağlamak olduğunu kaydeden Öztürk, “Sanat atölyesini açmamızdaki amaç da zaten sokaklarda, kenar mahallelerde imkânı olmayan çocuklara sanatı götürmekti. Biliyoruz ki kenar mahallelerde bulunan çocukların bir sanat kurumuna gidip müzik ya da sanat eğitimi almaları çok maliyetli. Bugün sanat eğitimi için özel kurumlara gitmek isteyen biri asgari ücretin yarısını ödemek zorunda. Bu çocukların bu ücretler ile sanata kavuşması çok zor. Bırakın çocukları yetişkinlerin dahi yetişmesi çok zor” dedi.

‘SAVAŞ MAĞDURU ÇOCUKLAR İLK HEDEFİMİZ’

Yapacakları proje ile hem çocukların hem de yetişkinlerin bir arada müzik sanatı eğitimi alacaklarını belirten Öztürk, “Bu projenin amacı kuşak çatışmasının önüne geçmek ve beraber bir şeyler üretmek olacak. Çocuk projesinde daha çok Suriyeli çocuklar olacak çünkü o çocuklar savaştan kaçarken birçok acıyı ve psikolojik olarak yıkımı da yanlarında getirdi. Bu çocuklar ancak sanat ile tekrar toplum ile bağ kurabilecekler, inancımız bu yönde. Biz sanatın birleştirici özelliği olduğunu düşündüğümüz için çocukların alacağı sanat eğitimi ile hem kendilerini geliştirecekleri hem de bu topluma adapte olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Sokaklarda çalışan çocukların kendileri ile çok fazla ilgilendiğini ve yine Suriyeli çocukların kendilerini yakından takip ettikleri için böyle bir projeye kalkıştıklarını aktaran Öztürk, “Sokak sanatçıları olarak tüm bu proje sokaklardan gözlemlediğimiz sonuç sonrası ortaya çıktı. Maddi imkânları olmayan çocukların mendil satmaktan daha iyi işler yapabileceğine inanıyoruz. Bu çocukların sanat ile bu topluma dâhil olacaklarını düşünüyoruz” dedi.

‘HERKESTEN DESTEK BEKLİYORUZ’

Atölyenin kurucularından olan Ferhat Nas ise, sanatın iyileştirici yönüne dikkat çekerek, Suriyeli çocukların savaşın enkazını üzerlerinden daha rahat atabileceklerini ve yine bu çocukların sanat ile topluma daha faydalı olacaklarını ifade etti. Yaptıkları projenin geniş bir proje olduğunu, yine bu projenin büyümesi için de tüm sanatseverlerin desteklerini beklediklerini dile getiren Nas, “Sanat anlamında sorumluluk bilinci taşıyan herkesten yardım ve destek bekliyoruz. Biz bu projeyi zaten her halükarda yapacağız sadece daha iyi imkânlar ile çocuklara yardım etmek için herkesten yardım istiyoruz. Gerçekten yürekten destek vermek isteyenleri de atölyemize bekliyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER