Temmuz’da her gün bir kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Temmuz raporunda, 28 kadının öldürüldüğü, 23 kadının cinsel saldırıya uğradığı ve 27 çocuğun da cinsel istismara maruz bırakıldığı açıklandı.

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu, Temmuz ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Raporda, Temmuz ayında erkekler tarafından 28 kadın öldürüldüğü, 27 çocuğun istismara maruz kaldığı, 23 kadın cinsel şiddet gördüğü ve 8’inin de yaşam tarzına saldırı olduğu kaydedildi. Raporda, cinayetlerinin İstanbul, Kayseri, Urfa, Adana, Çorum ve Manisa’da yaşandığı belirtildi.

8 KADIN GİYİMİ NEDENİYLE SALDIRIYA UĞRADI

Kadınların yaşam tarzına yönelik saldırıların artmasının ülke genelinde büyük tepki topladığı belirtilen raporda, “İstanbul’da binlerce kadın ‘kıyafetime karışma’ diye yürüyüş gerçekleştirdi. Kadın cinayetlerindeki vahşet artıyor. Her ay gittikçe artan şüpheli ölümlerle karşılaşıyoruz. Kadınlar şort giydiği, açık giydiği bahanesiyle saldırıya uğruyorlar. Temmuz ayında 8 kadın şort giydiği, açık giyindiği, sigara içtiği bahanesiyle saldırıya uğradı. Çağla Köse’nin Maçka parkında şort giydiği için güvenlik görevlisi tarafından parktan çıkarılmak istendi. İstanbul’da Sultan Taşar ekmek aldığı fırından çıkarken taksici tarafından ‘O şortla ekmek almaya gelmişsin. O ekmek sana haram. Boğazından geçen her şey sana haram, o babana söyle sana nasıl giyineceğini anlatsın’ şeklinde sözlü saldırıya uğrarken; İzmir Bornova’da da benzer şekilde yurda dönen bir kadın yurt çalışanı tarafından ‘Şort giyersen nerede olursan ol tacize uğrarsın’ sözleri ile sözlü saldırıya uğradı. Antalya’da Başaran T. yolda sigara içtiği gerekçesiyle Eda Kayaş’a küfür etti. Kendisine tepki gösteren ablası Esin Yıldırım’ı yumrukladı. Yıldırım’ın kızı Dilay Özel’in ise boynunda sigara söndürdü. Saldırgan tutuksuz yargılanıyor. İstanbul’da nişanlısı şort giydi diye genç kadına saldırdılar. Nişanlısının şort giymesiyle ‘mahallenin edebini bozduğunu’ söyleyerek B. D.’yi döven 4 saldırgan, kızlarına yardıma koşan anne ve babayı da hastanelik etti. Trabzon’da şort giydiği için kadını sözle taciz eden ve vurmaya kalkışan saldırgana vatandaşlar ve esnaf müdahale etti” ifadelerine yer verildi.

Temmuz ayında öldürülen kadınların 5’inin yabancı uyruklu olduğu vurgulanan raporda, “Kadın cinayetlerindeki vahşetin bir başka boyutunu da özellikle mültecilerde görmeye başladık, Emani kaçırıldı, tecavüz edildi, işkence edilerek çocuğuyla beraber öldürüldü” diye belirtildi.

YAŞ ARALIĞI GİTTİKÇE DÜŞÜYOR

Meclise sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı ile resmi nikâhın artık müftülerce de kıyılmasının yetkisinin verilmesine dikkat çekilen raporda, “Resmi nikâhın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılmaya çalışılması, çocuk yaşta evliliklerin artmasına, çocukların yaşarken hayatlarının ellerinden alınmasına neden olacaktır. Türkiye’de çocuk istismarlarının büyük çoğunluğunun dini nikâh kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğünde bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. Nitekim öyle de oldu. Temmuz ayında Kahramanmaraş’ta 4 ay önce dini nikahla evlenen 16 yaşındaki T.E. tabanca ile dini nikahlı kocasına ateş ederek öldürdü. Müftüleri içinde barındıran Diyanet İşleri din ve devlet işlerini ayrı ele almak üzere, ayrıca oluşturulmuş bir yapıdır. Bu yüzden müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesi ile devlet işlerine karışır hale laiklik ilkesinin göz göre göre ihlal edilmesidir” denildi.

ÖLDÜRÜLEN KADINLARIN YÜZDE 25’İ EVLİ

Kadın cinayetlerinde yaş aralığının düştüğünü ve doğmayan bebeklerin dahi öldüğünün belirtildiği raporda, şu verilere yer verildi: “Bu ay öldürülenlerin yüzde 29’u 25 yaşın altında genç kadınlardan oluşuyor. Kadınların yüzde 61’i en yakınları tarafından ( koca, eski koca, akraba, baba) öldürüldü. Öldürülen kadınların yüzde 25’i evliydi ve yüzde 32’sinin çocuğu vardı. 19 çocuk annesiz kalırken bir kadın hamileyken öldürüldü.”

EN SON EKLENENLER