‘Aldığımız yevmiye günlük ihtiyacımızı karşılamıyor’

Mevsimlik tarım işçisi kadınlar, evde başladıkları mesainin tarlada sürdüğünü hatırlatarak, kavurucu güneş ve uzun çalışma koşullarına rağmen günlük 60 TL yevmiye aldıklarını, bunun da günlük ihtiyaçlarını karşılamadığını söyledi.

Manisa’nın Turgutlu ilçesi Gediz Ovasında mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar, yakıcı sıcaklık, uzun çalışma saatleri ve ağır çalışma koşullarına rağmen çalışmak zorundu olduklarını belirterek aldıkları düşük ücrete dikkat çekti. Kürt illerinden gelen kadınlar, tarladan sonra evde de çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Uzun ve yorucu çalışmaya karşılık günlük 48 ila 60 lira alan işçi kadınlar, yevmiyenin gündelik ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını dile getirdi. Ekonomik sömürü, ırkçı ve cinsiyetçi saldırı ve erk politikalarına karşı birlikte hareket ettiklerini belirten kadınlar, kadın kimliği üzerinden dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

KAMYON VE TRAKTÖR KASALARINDA TAŞINIYOR

Servis diye kamyon ve traktör kasalarında taşındıklarını kaydeden kadınlar, yemeklerini de kendileriyle birlikte getirdiklerini söylüyor. 10 saatlik çalışmada bir saatlik mola hakları olduklarını anlatan kadınlar, iş kıyafetlerinden yoksun çalışıyor.

EMEĞİN KARŞILIĞI YOK

Bitlis’ten geldiğini belirten 5 çocuk annesi Fahriye Başlangıç (50), 10 saatte karşılık 60 TL aldığını, bununda günlük ihtiyaçlarını dahi karşılamadığını kaydetti. Ekonomik krize de dikkat çeken Başlangıç, aldıkları ücretin yetmediğini “Aldığımız yevmiye yetmiyor. Kime yeter ki. Her şey pahalanmış. Nereye ödeme yapalım elektriğe mi, suya mı, kiraya mı veya gıdaya mı” diye vurguladı.

HER YERDE BAŞKA BİR BASKI

Yaşadıkları ve çalıştıkları her alanda ırkçılığa maruz kaldıklarını ifade eden Başlangıç, “Bitlis’te asker, polis baskısı burada patron baskısı. Ama kadınlarla birlik olup iş yapmama kararı aldık. Mücadele ettik. Sonunda bizden özür diledi. Şimdi bize karışmıyor. Baskılara boyun eğmiyoruz. Birlikte her şeyin üstesinden geliyoruz” diyerek patron baskısını kadın kimliği üzerinde sağladıkları ortaklaşma ile aştıklarını dile getirdi.

Başlangıç’ın hemşerisi 3 çocuk annesi Bedriye Karbadağ (38) da, geçirdiği 5 ameliyata rağmen tarlada çalışmak zorunda olduğunu anlattı. Karbadağ, “Sıcaklar altında dilimiz damağımız kuruyor. Her gün toz toprak içinde kalıyoruz. Sağlıksız bir ortam olduğunu biliyoruz ama çalışıyoruz” dedi.

Kadınların kendi içlerindeki dayanışmaya dikkat çeken 42 yaşındaki Sevil Ünsal ise, ektikleri karnabaharları 3 ay sonra toplamaya döneceklerini vurgulayarak, şunları söyledi: “Üç ay sonra bu fideler büyüdüğünde tekrar geleceğiz. Kendi emeğimizin yeşerdiğini göreceğiz. Bize mutluluk verecek tekrar. Aldığımız günlük para yetmezse de anlımızın teriyle kazanıyoruz.”

Ayşe Sürme – dihaber

EN SON EKLENENLER