Almanya’dan AB’ye mektup: Ankara’ya yönelik sert önlemler alınmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye ile ilgili AB yetkililerine bir mektup yazdığı öğrenildi. Gabriel’in, mektubunda Ankara’ya yönelik daha sert önlemler alınması çağrısı yaptığı belirtildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in, geçtiğimiz 24 Temmuz Pazartesi günü, hükümete karşı önlemlerin sertleştirilmesi talebiyle Avrupa Birliği (AB) üst düzey yetkililerine mektup yazdığı ortaya çıktı.

Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin aktardığına göre Alman Der Spiegel dergisi, Gabriel’in AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn’a yazdığı mektupta, Ankara’ya yönelik daha sert önlemler alınması çağrısı yaptığını bildirdi.Spiegel’in haberine göre mektupta “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın politikalarının Avrupa değerler sistemiyle açık bir tezat içinde olduğu ve net bir yanıt gerektirdiği” ifadesi yer aldı.

‘MALİ YARDIMLAR SİVİL TOPLUMUN YARARINA KULLANILMALI’

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Gabriel’in mektupta, “İlişkileri iyileştirmek için gösterilen çabaların Ankara’nın giderek daha agresif ve yapıcı olmayan politikalarıyla boşa çıkarıldığını” belirttiği ve “Türkiye için üyelik öncesi mali yardımların kısılarak hükümetin değil, Türk sivil toplumunun yararına kullanılmak üzere demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarıyla sınırlandırılmasını” önerdiği kaydedildi.

Spiegel’in haberine göre Gabriel mektupta ayrıca “Avrupa Yatırım Bankası’nın proje teşviklerinde daha kısıtlayıcı olması gerektiği” görüşünü de dile getirerek, “Temel çizgi, şu an için yeni işlere girişilmemesi olmalıdır” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye ile yaşanan gerginliklerin ardından aralarında Alman vatandaşı Peter Steudtner’in de bulunduğu insan hakları aktivistlerinin Büyükada’da gözaltına alınıp tutuklanması sonrası 20 Temmuz’da bir açıklama yaparak, Türkiye politikalarına yeni bir yön verileceğini ilan etmişti.

EN SON EKLENENLER