İnsan hakları aktivistlerinin tutukluluk itirazına ret

İstanbul Büyükada’da gözaltına alınmasının ardından tutuklanan 8 insan hakları aktivistinin tutukluluğuna yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi.

İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz’da gözaltına alınan ve daha sonra tutuklanan 8 insan insan hakları akvisitinin tutukluluğuna yapılan itiraz İstanbul 11’inci Sulh Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi.

Deutsche Welle (DW) Türkçe’de yer alan habere göre mahkeme, kararında sunulan kanıtların tutukluluğun sürmesi için yeterli olduğunu savundu. Tutuklu bulunan hak savunucularından Alman vatandaşı Peter Steudtner’in avukatları hem mahkemenin kararını hem de müvekkillerinin tutukluluk koşullarını eleştirdi.

Avukatlar, Steudtner’in tek kişilik hücrede tutulduğu ve Steudtner’le bir avukatının perşembe günü Silivri Cezaevi’nde yaptığı görüşmenin kamera ile kaydedildiğini belirtti. Avukatlar bunun yanı sıra görüşme sırasında ceza infaz memurunun da hazır bulunduğuna dikkat çekerek bunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü, 5 günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10.00 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı. Hak savunucularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran, “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklanmıştı. Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.
Serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklanmış ve tutuklu hak savunucularının sayısı 8’e yükselmişti.

EN SON EKLENENLER