17 aydır tutuklular: Mahkeme ‘İçi boş’ diye iddianameyi 4 kez reddetti

Batman’da tutuklanan 6 Kürt siyasetçi hakkında 17 ayda hazırlanan, şofben ve hortumunun “bomba düzeneği” olarak değerlendirildiği 4 ayrı iddianame, mahkeme tarafından “İçi boş” denilerek kabul edilmiyor. Tutuklu Kürt siyasetçi Şükrü Aslan, “Bu yargının içinde bulunduğu durumun özetidir” dedi.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Esentepe (Til Hesen) köyünde 28 Mart 2016 tarihinde yapılan ev baskınlarında tutuklanan ve aralarında köy muhtarının da bulunduğu 6 Kürt siyasetçi hakkında 17 aydır iddianame hazırlanmıyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Batman İl Genel Meclis üyesi Şükrü Aslan, HDP Gercüş İlçe Eşbaşkanı Edip Aslan, DBP Gercüş İlçe yöneticileri Kadir Aslan, Hüseyin Aslan, Ekrem Aslan, Şirin Çiftçi ve köy muhtarı Abdurrahman Aslan, “Örgüte yardım ve yataklık ettikleri” iddiasıyla tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. 6 siyasetçinin tutuklanması ardından dosya hakkında “yetkisizlik” kararı verilerek Gercüş’e, daha sonra aynı gerekçeyle Batman’a gönderildi. Dosyanın Batman’a taşınması ardından savcılık tarafından hazırlanan 4 ayrı iddianame, Batman 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “içi boş” denilerek kabul edilmedi.

ŞOFBEN HORTUMU SUÇ SAYILDI

Tutukluluk sürelerine dikkat çeken DBP Batman İl Genel Meclis Üyesi Şükrü Aslan, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmemesini, “keyfi” olarak değerlendirdi. Yargılamadaki usulsüzlüklere değinen Aslan, Kürt siyasetine yönelik siyasi operasyonlar kapsamında tutuklandıklarını ifade ederek, “Bu tutuklamaların amacı, parti çalışmalarımızı aksatmaktır. Suç unsuru sayılan gerekçeler ise dalga geçilir cinsten. Evimde bulunan bozuk şofben ve hortumu, ‘bomba düzeneği’ denilerek suç unsuru sayıldı. Askeri bilirkişi raporu, ‘bomba düzeneği değildir’ diye görüş bildirmesine rağmen, savcı bunu suç unsuru sayarak tutuklama gerekçesi yaptı. Savcı, bozuk şofben ve hortumu da incelemeye gönderdi. Neredeyse tutukluluk süresi 2 yıl olmak üzere, ancak ne bir iddianame, ne de başka bir şey var ortada. Bu yargının içinde bulunduğu durumun özetidir. Kürt siyasetçilerinin uğradığı haksızlığı dünya alem görsün” diye konuştu.

İDDİANAME ‘YILAN HİKAYESİ’NE DÖNDÜ

Hazırlanan 4 ayrı iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmemesini, “yılan hikayesi” şeklinde nitelendiren HDP Gercüş İlçe Eşbaşkanı Edip Aslan ise, iddianamelerinin “içi boş” gerekçesiyle kabul edilmediğini söyledi. Dosyada, tutuklama gerekçesi olabilecek delil bulunmadığını belirten Aslan, “Yargılama yargısız infaza dönüştü adeta. Bu tutuklamalar tamamen keyfi usuller doğrultusunda yapılıyor. Kürt siyasetçi olduğumuz için adeta bizden intikam alınmak isteniyor. Bu uygulamalarla demokratik hak mücadelemizden vazgeçmemiz isteniyorsa yanılıyorlar. Bin yıl da tutuklu olsak baş eğmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Selman Keleş / Van T Tipi Kapalı Cezaevi – dihaber

EN SON EKLENENLER