Adana’da salçalık biber sezonu başladı

Salça sezonunun başladığı Adana’da kadınlar aldıkları salça çekme makinalarıyla hem kendi salçalarını hazırlıyor hem de başkalarının biberlerini salçaya dönüştürerek aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Tarım kenti olarak bilinen Adana’da salçalık biber zamanı geldi. Ağustos ayının ortalarına doğru tarlalardan toplanan kırmızı biberler, kadınlar tarafından salçaya dönüştürülüyor. Kendi yemeklerinde kullanmak için hazırladıkları salçalar dışında kadınlar, fazladan salça yaparak ev ekonomisine de katkıda bulunuyor.

‘KISA SÜRELİ DE OLSA GEÇİM KAYNAĞI’

Biber çekimi yaparak geçimini sağlayan Selma Erdem, “Her yıl yurttaşların kış hazırlıklarına başlamasıyla birlikte biber çekimini yapıyoruz. İki yıldır bu işi yapıyorum. Günde yaklaşık 3 ton biber çekimi yapıyorum. Kısa süreli bir iş olsa da bir süreliğine geçim kaynağıdır. En azından evin geçimine katkı sağladığım için kendimi iyi hissediyorum” şeklinde konuştu. Salçayı nasıl yaptıklarını anlatan Erdem, önce biberlerin içindeki çekirdekler temizlediklerini, daha sonra yıkanan biberleri kıyma makinesinden geçirdiklerini belirtti. Sıvı hale getirilen kırmızı biberlerin son olarak da muşambaların üzerine serilerek kurutmaya bırakıldığını ifade eden Erdem, “Biberler güneşte kuruduktan sonra cam kavanozlara konularak, hazır hale geliyor” dedi.

Elle yapılan biber salçasının daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu, bu yüzden kadınların bunu daha çok tercih ettiğini söylen Erdem, “Hem biz evimize ekonomik katkıda bulunuyoruz. Hem de evlere daha lezzetli salçalar giriyor” diye konuştu.

‘FABRİKA SALÇALARINDAN DAHA SAĞLIKLI’

DAİŞ saldırısı sonrası Kobanê’den gelerek Adana’ya yerleştiğini anlatan Hatice Muhammed de, kırmızı biberlerden salça yaparak ev ekonomisine katkıda bulunan kadınlardan biri. Kadınların evlerinde temizledikleri biberleri, kendi satın aldığı biber çekme makinesinde salçaya dönüştürerek evine katkıda bulunmaya çalıştığını anlatan Muhammed, günlük 4 ton biber çektiğini kaydetti. Biberlerin kilosunu 20 kuruştan çektiklerini anlatan Muhammed, 100 kilo biberden 20 TL para kazandıklarını söyledi. Adana’da kadınların çoğunun kendi salçasını kendilerinin yaptığını ve birçok kadının yaptığı salçayı satarak evine ekonomik katkıda bulunduğunu kaydeden Muhammed, ev yapımı salçaların fabrikalarda üretilenlere göre daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu söyledi.

EN SON EKLENENLER