HDP’li vekillere biber gazlı saldırı Kemalbay: Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olur

Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni sonlandırdıktan sonra yürüyüşe geçen HDP milletvekillerine polis biber gazı ile müdahale etti. Yürüyüş sonunda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Zulüm edenler kendilerini tarihin çöplüğünde bulacaklar. Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olur. Sende bu zalim iktidarınla anılacaksın” dedi.

Diyarbakır’ın ardından ikinci ayağı İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda başlatılan ve 6 gündür devam eden Vicdan ve Adalet Nöbeti sonlandırıldı. Gün boyu devam eden yoğun ziyaretlerin sonlandırılmasının ardından nöbetteki Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel BaşkanıSerpil Kemalbay, HDP milletvekilleri ile Yoğurtçu Parkı’ndan Kadıköy İskele Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kemalbay ve HDP milletvekillerine HDP yöneticileri de eşlik etti. Milletvekilleri, Yoğurtçu Parkı’nın dışına çıktığı sırada çevik kuvvet polisleri tarafından çembere alındı. Milletvekilleri ile yürümek isteyen yüzlerce kişiye izin verilmedi. Polisler halk ile HDP milletvekilleri arasında kalkanlar arasında barikat kurdu.

HDP’Lİ VEKİLLER DARP EDİLDİ

Halk polisin engellemesini “Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek”, “Direne direne kazanacağız” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları ile protesto etti. Kadıköy Boğa Meydanı’nda da yüzlerce kişi HDP’lileri karşıladı. Polisin engeline rağmen halkın burada HDP milletvekilleri ile bir araya gelmesi üzerine polis milletvekillerine ve halka plastik mermi ve biber gazı ile saldırdı. Polisler saldırıda gazetecileri de darp etti. Saldırıda, HDP’li milletvekilleri de darp edildi.

Polisin saldırılarına rağmen halk her atılan adımda daha da çoğaldı. HDP’liler, polis kordonunda İskele Meydanı’na varana kadar onları, binlerce kişi yol üzerinde karşıladı. Yol üzerinde HDP’lilere destek olmak isteyen ve slogan atan bazı yurttaşlar polislerce darp edildi. Buna rağmen halk HDP milletvekillerine güzergah boyunca yürüdü.

‘VİCDAN BUNUN NERESİNDE?’

İskele Meydanı’nda HDP’lileri karşılayan binlerce kişi, ikinci kez polisin müdahalesine maruz kaldı. Polis burada da plastik mermi kullandı. Kitle buna rağmen alandan ayrılmazken, HDP milletvekilleri polis kordonu içerisinde açıklama yaptı. Polislerce ablukaya alınan alanda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, Diyarbakır ve İstanbul’da 13 gündür polisin ablukası ve kuşatması altında Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni tutuklarını dile getirdi. Kemalbay, “Gaz ile halkımızın yanımıza gelmesi engellendi. Vicdan bunun neresinde? Nasıl oluyor da Türkiye’nin üçüncü büyük partisi bu muameleyi görüyor” dedi.

‘FAŞİZME DUR DİYELİM’

HDP’nin her gün daha da büyüdüğünü dile getiren Kemalbay, “Durmayalım faşizme dur diyelim’ dedik. Bu ülkede demokratik siyaset yok ediliyor, hukukun üstünlüğü yok ediliyor. Kadın kazanımları, işçilerin kazanımları, gençlerin kazanımları yok ediliyor” diye konuştu. Yeni bir yaşam için mücadele ettiklerini vurgulayan Kemalbay, “Bütün demokrasi güçlerine ortak mücadele çağrısı yapıyoruz. İstanbul referandumda AKP’ye ‘Hayır’ dedi. Ondan bugün cezalandırılıyor. Ondan özgür basına saldırılıyor, ondan hak savunucularına saldırılıyor, ondan barış akademisyenlerine saldırılıyor. Nuriye ve Semih ondan kaynaklı halkın gözü önünde saklanmak için tutuklandı. Bunların vicdan ve adalet neresinde? Tüm bu yaşananların karşısında vicdan ve adaletin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

‘DEVLETİN NERESİ YENİ?’

Kemalbay, “Halk bizi istemiyormuş. Çekin bu polislerinizi… Görelim halkın kimi isteyip istemediğini. Halk bizi istemiyorsa neden bu kadar saldırıyorsunuz. Zulüm edenler kendilerini tarihin çöplüğünde bulacaklar. Zulüm ile abad olanın ahiri berbat olur. Sende bu zalim iktidarınla anılacaksın” dedi. Polislerin saldırılarını hatırlatan Kemalbay, “Etrafınıza bakın. Bu devletin neresi yeni. Bu devleti asit kuyularından, Dersim katliamından tanıyoruz. Sizi de Roboski’den, Cizre bodrumlarından tanıyoruz. Bu devlet mi yeni? Bu devletin neresi yeni” dedi.
Kemalbay, “Nasıl ki bu halk zulme boyun eğmediyse bundan sonra da buyun eğmeyecek. Bunu siz de gördünüz ve bundan sonra da göreceksiniz. Bugün faşist bir iktidar ile karşı karşıyayız. Büyük bir cesaretle bu mücadeleyi sonuna kadar sonlandıracağız. Bizler zulmün karşısında diz çökmedik, çökmeyeceğiz de. Selam olsun zindanlar direnenlere, selam olsun zulmün karşısında dimdik direnenlere. Zulme karşı mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz. Gözlerinin içine baka baka direneceğiz” dedi. Kemalbay, “Binlerce arkadaşımız polis kuşatmasına rağmen inatla, dirençle geldiler. Ya barikatların ardından ya da heyetler şeklinde gelerek bize destek oldular. Nöbet boyunca bize desteklerini sunan halkımıza ve demokrasi güçlerine teşekkür ediyorum.

‘DİRENEREK KAZANACAĞIZ’

Kemalbay, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Burada ki Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni Van’a uğurluyoruz. Van ve Serhat halkına sesleniyoruz; Yoğurtçu Parkı’ndaki Vicdan ve Adalet Nöbeti’ni size uğurluyoruz. Selam olsun Van ve Serhat halkına. Nöbet tutan milletvekillerine çok teşekkür ediyorum. Bu mücadele sonuna ulaşana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Mutlaka kazanacağız. Direne direne kazanacağız.”

Açıklamanın ardından sokak başlarında toplanan halk bir kez daha slogan attı. Halkın slogan atması ile birlikte polis tekrar kitleye saldırdı. Polis ikinci saldırıda en az 5 kişi gözaltına alındı.

EN SON EKLENENLER