Hasankeyf’te taşlar yerinden sökülüyor

Hasankeyf’te Ilısu Barajı nedeniyle tahribat devam ederken, şimdi de DSİ, kaymakamlık ve özel firma eliyle başlatılan “Dolgu ve Güçlendirme Projesi” adı altında kayalar yerinden sökülüyor.

Yapımı devam eden Ilısu Barajı ile sular altında kalacak olan Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesinde, binlerce yıllık kültürel ve tarihi bellek tahrip ediliyor. Zeynel Bey türbesinin taşınmasının adından ilçede bulunan diğer 8 anıtın da TOKİ tarafından yapılan yeni yerleşkeye taşınması için çalışmalar devam ederken, Rüzgar Endüstriyel Dağcılık firması, DSİ ve kaymakamlık tarafından, baraj sularından korumak adı altında mağaralardaki kayalar yerinden sökülüyor. Bununla birlikte barajın tamamlanmasının ardından yeni yerleşkenin antik bir liman ilçesine dönüştürüleceği öne sürülüyor.

TAŞLAR YERİNDEN SÖKÜLÜYOR

Binlerce yıllık mağara ve kayaların yer aldığı kalede kayaların tehlike oluşturduğunu öne süren Hasankeyf Kaymakamlığı ve firma yetkilileri projeyi başlatırken, kayalar tehlike oluşturmadığı halde yerinden sökülüyor. Yaşanan duruma tepki gösteren Hasankeyfliler ise kayaların yerinden söküldüğünü ve taşların tehlike oluşturmadığı belirtti. Antik liman istemediklerini ve baraj fikrinden vazgeçmenin hala mümkün olduğunu ifade eden Hasankeyfliler, baraj için harcanan maliyetin tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve Hasankeyf’teki turizmin geliştirilmesi için harcanması gerektiğini belirterek, Hasankeyf’i korumaya çağırdı.

EN SON EKLENENLER