Rakka’da 7 lisan: Karanlığa karşı sevgi dolu…

DAİŞ’in 5 yıl boyunca karanlığa boğduğu Rakka sokaklarında kan ve ter döken farklı ülkelerden QSD savaşçıları, 7 dil konuşuyor. Kimi zaman İngilizce ya da Fransızca başlayan sohbetler, Kürtçe, Arapça ve Türkçe’ye dönüşebiliyor. İngilizce “Karanlığa karşı sevgi dolu QSD YPG YPJ” yazılaması ile de savaşçılar kendilerini anlatıyor.

Rakka’yı DAİŞ esaretinden kurtarmak için Demokratik Suriye Güçleri’nin (QSD) 6 Haziran tarihinde başlattığı “Büyük Savaş” 64’üncü gününde sürüyor. 5 Kasım 2016 tarihinde “Fırat’ın Gazabı” adıyla başlatılan operasyondan bu güne dünyanın her yerinden savaşçılar, Rakka’ya akın ederek tarihi savaşta yer aldı. Rakka’dan dünyaya doğru yayılan tehdide “Dur” demek için QSD çatısı altında birleşen farklı etnik köken, din ve inançtan savaşçılar, DAİŞ karanlığını aydınlığa çevirmenin mücadelesini veriyor. Savaşçıların kendileri ile Rakka’ya taşıdıkları dilleri dolayısı ile kentte şimdilerde 7 dil konuşuluyor.

‘NE KADAR FARKLILIK O KADAR ZENGİNLİK’

Ortadoğu topraklarının kadim kenti Rakka, hem tarihi hem de bulunduğu alan olarak stratejik bir konumda. 5 yıldır DAİŞ karanlığına teslim edilen kent, QSD’nin operasyonları ile beraber Ortadoğu’nun siyasi merkezi haline geldi. DAİŞ karanlığını bitirmek için Suriyeli bir çok gücü bünyesinde barındıran QSD, dünya devrimcileri için de çekim merkezi haline geldi. QSD çatısında “Ne kadar insan o kadar dil. Ne kadar farklılık o kadar zenginlik” sözü anlam kazanmış. İspanya, İtalya, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Yunanistan, Kanada, İsveç, Türkiye ve İran başta olmak üzere onlarca ülkeden savaşçılar, Rakka’yı DAİŞ’ten kurtarmak için QSD saflarında mücadele yürütüyor. Ağırlıklı olarak konuşulan Kürtçe ve Arapça’nın yanı sıra Rakka sokaklarında İngilizce, Fransızca, Almanca, Türkçe ve Yunanca da konuşuluyor.

Neredeyse her savaşçı Kürtçeyi öğrenmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bazılarının akıcı Kürtçesi ise hayran bırakıyor. Kürt ve Arap savaşçılar da yabancı savaşçıların dillerini öğrenmek için gayret gösteriyor. Bu nedenle zaman zaman İngilizce başlayan konuşma, Kürtçe, Arapça, Türkçe devam edebiliyor.

‘KARANLIĞA KARŞI SEVGİ DOLU’

Kentteki çok dillilik duvarlara yapılan yazılamalara da yansıyor. Kobanê savaşı unutulmuyor; o yüzden neredeyse her savaşçı Arapça, Kürtçe, İngilizce, Türkçe ve Fransızca yazdığı yazılarda Kobanê’ye dokunuyor. Yine İngilizce yazılmış “Karanlığa karşı sevgi dolu QSD YPG YPJ” yazılaması ile savaşçılar kendilerini özetliyor.

Nazım Daştan – dihaber

EN SON EKLENENLER