Dersim’de Merxo köyü 25 yıl sonra yeniden boşaltıldı!

90’lı yıllarda yakılan ve 3 yıldır ailelerin geri döndüğü Dersim merkeze bağlı Doluküp (Merxo) köyünde yaşayanların gözaltına alınması üzerine köy yeniden boşaldı. Köyde keçiler ve tavuklar dışında hiçbir canlı yok.

Askeri operasyon ve köy yakmalarından en fazla etkilenen kentlerden biri olan ve 90’lı yıllarda boşaltılan Dersim merkeze bağlı Doluküp (Merxo) köyü ikinci kez boşaltıldı. 1992 yılında askerler tarafından boşaltılmasıyla 22 yıl boyunca boş kalan köy, yasakların sona ermesi üzerine geri dönen 4 aile ile yeniden canlandı. Köylerine dönen 4 aile, yıkılan evlerinin yanında yeni evler inşa ederek burada hayvancılık yapmaya başladı.

KÖY YİNE BOŞALDI

Son iki yıldır artan askeri operasyonlardan dolayı 2 aile “güvenlik” kaygısından dolayı köyden çıkarak merkeze yerleşti. En son 5 gün önce yine yapılan bir askeri operasyonda köye yakın kırsal alan silahlı insansız hava araçları tarafından bombalandı. Ardından gece yarısı köyü basan askerler burada hayvancılık yapan Hüseyin Güray, oğlu Cihangir Güray ve Ergün Tugal’ı gözaltına aldı. Köyde tek başına kalan Cihangir Güray’ın yaşlı eşi Şerafettin Güray’ın karşı köye sığınmasıyla köyde kimse kalmadı.

HİÇBİR ŞEY ALAMADAN ÇIKTILAR

Camların açık kaldığı 2 evde, kurumaları için ipe serilen çamaşırlar dahi toplanamamış. Yine yapılan kış hazırlıklarının yarıda kaldığı görüldü. Merkezde oturan Güray’ın akrabası Mehmet Güray, ahırda mahsur kalan keçilere bakmak için köye geldi. Üç gün boyunca aç kalan hayvanları otlatmaya çıkaran Güray, 5 gündür gözaltına alınan amcasının oğlu Hüseyin Güray ve oğlundan haber alamadıklarını ve nerede tutulduklarını bilmediklerini söyledi. Daha önce de köylerinin yakıldığını aktaran Güray, köyün ikinci defa zulme maruz kaldığını vurguladı.

Gündüzleri keçilere bakmak için gelen Güray’ın ayrılması ile köyde tavuklar ve keçiler dışında herhangi bir canlı kalmıyor.

EN SON EKLENENLER