Dersim’deki orman yangınları kayda değer bulunmadı

 Dersim’de artan askeri operasyonlar sonucu çıkan orman yangınları, Orman Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yayınlanan “Orman Yangınları” bölümünde kayıtlara geçmedi.

Orman ve Su işleri Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü resmi sitesinde yayınladığı “Orman Yangınları” bölümüne son dönemde Dersim’de artan askeri operasyonlar sonucu çıkan yangınların kayıtlara geçilmediği görüldü.

Dersim’de son bir ay içerisinde Pülümür ilçesinde bulunan Rabat tepesi karşısında Kobra tipi helikopterler tarafından yapılan bombardıman sonucu çıkan orman yangını, Pülümür ilçesi Mezra köyü Uzunevler mahallesi ve Kaymaz tepe, Hozat’ın Boydaş mevkii ve Aliboğazı bölgelerinde Kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonrasında çıkan orman yangını, 7 Ağustos’ta başlatılan askeri operasyon sonrası Kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonucu Dersim merkeze bağlı Zaxge (Sarıtaş) ile Nazmiye ilçesine bağlı Deşt (Doğantaş) köyleri arasındaki kırsal alanda çıkan orman yangını, “Orman Yangınları” bölümünde yer almadı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim’de askeri operasyonlardan kaynaklı çıkan orman yangınlarını soru önergesi olarak Meclis’e sundu. Önlü, “Dersim coğrafyası bir yandan ‘güvenlik’ amaçlı yapılan ve yapılması planlanan baraj, HES projelerinin, diğer yandan da ‘güvenlik’ amaçlı çıkartılan orman yangınlarının tehdidi altındadır” diyerek Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti.

1 -18 Temmuz 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesinde bulunan Rabat tepesi karşısına Kobra tipi helikopterler tarafından yapılan bombardıman sonucu ormanlık alanda çıkan yangında kaç hektarlık alan yanmıştır?

2 – 28 Temmuz 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi Dereboyu köyü civarında yapılan bombardıman sonucu kaç hektarlık alan yanmıştır?

3 – 1 Ağustos 2017 tarihinde Dersim’in Pülümür ilçesi Mezra köyü Uzunevler mahallesi ve Kaymaz tepe, Hozat’ın Boydaş mevkii ve Aliboğazı bölgelerinde kolluk kuvvetleri tarafından çıkartılan yangın sonucu kaç hektarlık alan yanmış ve zarar görmüştür?

4 – 7 Ağustos 2017 tarihinde Dersim’in Nazmiye ilçelerinde ve merkeze bağlı Sarıtaş mevkiinde başlatılan askeri operasyon sonrası Kobra tipi helikopterlerin bombardımanı sonucu kaç hektarlık alan yanmış ve zarar görmüştür?

5 – Dersim’de bombardıman sonucu çıkan yangınlarda hangi ağaç ve endemik türler yok olmuştur?

6 – Dersim’de bombardıman sonucu çıkan yangınlarda hangi tür hayvanların yaşam alanı ve hakkı ellerinden alınmış, kaç tür telef olmuş ve göçe zorlanmıştır?

7 – Bakanlığınıza bağlı birimler orman yangınlarını söndürmek için müdahale etmiş ve görevlerini yerine getirmişler midir?

8 – Yangını söndürmek ve dağılmasını önlemek için ihtiyaç duyulan yangın söndürme helikopteri neden olay mahalline gönderilmemiştir?

9 – Son 2 yılda Dersim’de askeri operasyonlar kapsamında kobra tipi helikopterlerin bombardımanı ve karakollardan açılan ateş sonucu kaç hektarlık alan zarar görmüş ve ormanlık alan olma vasfını yitirmiştir?

10 – Dersim’de devam etmekte olan orman yangına ilişkin idari soruşturma başlatılmış mıdır?

11 – Çıkan bu orman yangınlarına ilişkin hasar tespit çalışması yapılmış mıdır?

EN SON EKLENENLER