‘Gelenektir bizde kamerayı yerde bırakmamak’

DAİŞ’in Maxmur’a saldırısı sırasında katledilen gazeteci Deniz Fırat, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu tarafından anıldı. Platform açıklamasında, ‘Bir gelenektir Özgür Basın’da kamerayı, kalemi yerde bırakmamak’ dedi

Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin Maxmur’a saldırısı sırasında yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat (Leyla Yıldıztan), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu tarafından yapılan bir açıklama ile anıldı.
Yazılı açıklama yayınlayan Patform, Fırat’ın 3 yıl önce 8 Ağustos’da ‘karanlığın üzerine kamerasıyla tereddütsüz giderken yaşamını yitiridiğini’ ifade etti.

Fırat’ın erken yaşta özgürlük mücadelesi ve gazetecilik ile tanıştığı vurgulanan açıklamanın devamında Fırat için şu ifadeler kullanıldı: “Maxmur’da kapı kapı dolaşıp gerçeğin insanlara ulaşması adına gazete dağıtımından, yazdığı makalelere, çektiği görüntülerden, savaş muhabirliğine kadar özgür basın adına birçok çalışma yürüttü.”

Kamerası bizlerin omuzunda

Gazeteci Deniz Fırat’ın gerçekleri tüm dünyaya duyurma çabasında olduğunu belirten Platform, açıklamasına şöyle devam etti: “Deniz televizyon kanallarına bağlanıp DAİŞ saldırılarına karşı direnişe ilişkin haber aktardıktan kısa bir süre sonra havan topu parçalarıyla yaşamını yitirdi. Sürgünlerle geçen yaşamı boyunca büyük mücadelelere tanıklık eden gazeteci Fırat, her şeye rağmen umudu ve özgürlük tutkusunu bir yaşam biçimi haline getirdi. Gurbetelli Ersöz, Zeynep Erdem, Ayfer Serçeler’den aldığı mücadele ile özgür basın mirasını bugünlere taşıdı ve Nujiyanlara ve özgür basın geleneğine sahip çıkmaya çabalayan kadın gazetecilere devretti. Bir gelenektir Özgür Basın’da kamerayı, kalemi yerde bırakmamak. Deniz Fırat’ın kamerası ve kalemi hala karanlıkta bırakılan gerçekleri aydınlatmak için kadın gazetecilerin elinde/omuzunda.” Açıklamanın sonunda Platform, Fırat’ın ‘mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

Fırat mezarı başında anıldı

DAİŞ saldırısı sonucu katledilen gazeteci Deniz Fırat’ın mezarı başında ki anmasına katılan kardeşi, Binevş Sarya, “Şimdi bütün genç kadınlar Deniz’in izinde yürüyor” dedi. 8 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ’in Maxmur’a saldırısı sonucu yaşamını yitiren gazeteci Deniz Fırat için Wan’ın Çaldıran ilçesine bağlı Xece Hatun Köyü’nde bulunan mezarı başında anma düzenlendi. Anmaya Fırat’ın meslektaşları, ailesi ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri katıldı. Anmaya skype ile bağlanan Deniz Fırat’ın Rojava’da gazetecilik yapan kardeşi Binevş Sarya, “Orada olmayı çok isterdim. Deniz’i anlatamam. Deniz her zaman benimle yaşayan bir yaşamdır. Deniz’den sonra binlerce genç kadın mücadeleye katıldı. Şimdide bütün genç kadınlar Deniz’in izinde yürüyor” dedi.

AMED/ WAN / ŞÛJIN

EN SON EKLENENLER