Kadınlar: Demokrasi nöbetine öncülük edeceğiz

Van’da öğlen saatlerinde başlayacak olan Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne ilişkin konuşan kadınlar, kadın kırım politikalarına, erkeğin şiddetine, cinsel istismar ve kadın cinayetlerine karşı sokakta, eylemde, nöbette olacaklarını dile getirdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) OHAL’li durdurmak için başlattığı ve bugün Van’da devam edecek Vicdan ve Adalet Nöbeti’ne görevden alınan kadın seçilmişlerden destek açıklamaları geldi. Musa Anter Barış Parkı’nda başlayacak olan nöbete ilişkin çağrıda bulunan seçilmişler, OHAL durduruluncaya kadar sokaklarda olacaklarını dile getirdi.

‘TEK ADAM REJİMİNE KARŞI ALANLARA’

Kadınların tek adam rejimine karşı alanlarda olması gerektiğini belirten Başkale Belediye Meclis üyesi Nazime Abi, “Biz kadınlar, kadın katliamı, tecavüz, istismara dur demek için alanlarda olacağız. KHK’ler altında yeni rejim ile kadını yok sayan sisteme karşı kadınların ses çıkartması gerekiyor. Gerçekleştirilen bu nöbet tam da sesimizi duyurabileceğimiz bir yer olacak” dedi.

‘DİRENİŞ NÖBETİNİ SAHİPLENECEĞİZ’

7 Haziran tarihinde halkların alanlara çıktığını hatırlatan Abi, “Bugün de aynı direniş ruhla nöbeti sahipleneceğiz. Tekrar alanlara çıkmamız gerekiyor. Tekrar burada var olduğumuzu, var olacağımızı, hiç bir şekilde adaleti ve özgürlüğü bırakmayacağı söyleyeceğiz. Özellikle eş başkanımız Figen Yüksekdağ ve vekilimiz Tuğba Hezer’in vekilliğinin düşürülmesine cevap olmak için alanda olmalıyız. Kadınlar sokağa çıkarak, kendi gücünü ve kendi sesini duyurabilirse aşamayacağı engel yoktur. Tüm kadınları nöbet eylemine davet ediyoruz” diye konuştu.

‘KADIN KATLİAMLARINA KARŞI NÖBETTE OLACAĞIZ’

HDP Gürpınar İlçe Yöneticisi Sinem Maral da, demokrasinin sokakta halk ile geleceğini vurgulayarak, şunları dile getirdi: “Kadınları eve kapatma politikalarına karşı sokaklarda olup demokrasi nöbetini sahipleneceğiz. Bu amaçla tüm kadınları Vicdan ve Adalet Nöbetini sahiplenmeye çağırıyoruz. OHAL sürecinde kadının üzerinde gerçekleştirilen baskılar arttı. Bizler bu bilinçle nöbete öncülük etmeliyiz. Kadın katliamlarına karşı tüm kadınları nöbeti sahiplenmeye çağırıyoruz.”

‘NÖBET ALANINDA GÜCÜMÜZÜ GÖSTERELİM’

Gürpınar Belediyesi Meclis Üyesi Handan Karakoyun da, kadınların en ön saflarda yer alması gerektiğini belirterek, şunları ifade etti: “Kadınlara yönelik gerçekleştirilen baskılara karşı nöbeti sahiplenmemiz gerekiyor. Tüm Vanlı kadınları, genç, yaşlı demeden alanlarda görmek istiyoruz. Kadınlar olarak adalet nöbetinde bir araya gelerek gücümüzü herkese gösterelim.”

‘TÜM ÖĞRENCİ ARKADAŞLARIM ALANLARDA OLMALI’

Üniversite öğrencisi Göknur Baran ise, evde, sokakta, okulda yaşamın bulunduğu her alanda kadınların erkekler tarafından saldırılara maruz kaldığını hatırlatarak, erkeği koruyan sisteme karşı sokaklarda safları sıklaştırmak gerektiğini söyledi. Ötekileştirilmeye karşı nöbet alanının sahiplenmesini isteyen Baran, şunları söyledi: “Buna karşı cevabımızı en iyi Vicdan ve Adalet Nöbeti’nde dile getireceğiz. En çok kadınların bizimle olması gerekiyor. Kadınların olmadığı hiçbir yerde adalet, vicdan ve demokrasiden bahsedilemez. Kadın öğrenci arkadaşlarımı ve bütün kadınları bizimle birlikte olmaya çağırıyorum.”

EN SON EKLENENLER