Liberya’nın ilk kadın başkanı koltuğunu kadınlara bırakmak için çalışacak

 Liberya’nın halk oyu ile seçilen ilk kadın Devletinin Başkanı Ellen Johnson-Sirleaf, Ekim ayında yapılacak olan seçimlerde aday olmayacak. Ellen, Liberya Kadın Politikaları Platformu ile birlikte seçimlerde kadın temsiliyetini artırmak için kampanya yürütecek.

2005 yılında Liberya’da halk tarafından seçilen ve aynı zamanda ülkenin ilk kadın Devlet Başkanı seçilen Ellen Johnson-Sirleaf iki dönem görev yapmıştı. Görev süresinde özellikle kadınları toplumsal hayata ve siyasete katılması yönünde kararları ile tanınan Ellen, Ekim ayında ülkede yapılacak olan seçimlerde aday olmayacak.

Gazete Şujin’de yer alan habere göre; Liberya Ulusal Seçim Komisyonu (NEC), Devlet Başkanı Ellen Johnson-Sirleaf’in yerine devlet başkanı olabilmek için seçimlerde 20 aday bulunduğunu duyurdu. Yaklaşık 4,5 milyon nüfusa sahip ülkenin ulusal seçim komisyonu, 73 sandalyeli Temsilciler Meclisi için ise 986 adayın yarışacağını açıkladı.

Allafrica’ya konuşan Ellen, bir daha aday olmak istemediğini onun yerine Liberya Kadın Politikaları Platformu ile birlikte kadınları seçime katılımı için kampanya yürüteceğini söyledi. Kampanyanın amacını “Seçimlerde mücadele ederek, Liberya’daki kadınlar ve erkekler arasında genişleyen eşitsizlik farkını kapatmak istiyoruz” diye anlatan Ellen, tüm kadınlara “Aday olun ve seçime aktif katılın” çağrısında bulundu.

“Devlet başkanı olarak son görevim, kadınların daha fazla temsil hakkını kazanmasıdır” diyen Ellen, şunları dile getirdi: “Evden eve kapı kapı gezerek çeşitli topluluklara gitmek zorundayız. Kadınların geçmişlerini, kendi topluluklarında neler yapıtlarını seçmenlere anlatmak zorundayız. Emeklerinin ve toplumdaki yerinin farkında olan kadınlar, siyasette daha etkin yer alacak ve ülke böylece güzelleşecek. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik farkını kapatmak zorundayız. Ben de bunun için çalışacağım.”

ELLEN JOHNSON-SİRLEAF KİMDİR?

Liberya’da 8 Kasım 2005’te halk tarafından seçilen ilk Devlet Başkanı Ellen Johnson-Sirleaf 1938 yılında doğdu. Aynı zamanda ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan Ellen, Liberya Ekonomi Bakanı, Liberya Kalkınma ve Yatırım Bankası Başkanlığı, Dünya Bankası, HSBC, Citibank gibi kurumlarda yöneticilik yaptı. IMF, Afrika Kalkınma Bankası, Dünya Bankası gibi kurumlarda Liberya temsilcisi olarak bulundu. 1992-1997 yılları arasında Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın Afrika bürosunda 5 yıl çalıştı. 1997 genel seçiminde başkanlığa aday oldu ve 13 aday arasında ikinci geldi. Ellen’nin, kamu yönetimi alanında Harvard Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi var. İki kez başkanlık koltuğuna oturan Ellen, kadının toplum içindeki rolünün güçlendirilmesine yaptığı katkılardan dolayı 2011’de Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmıştı.

EN SON EKLENENLER