‘Zırhlı’ katliamları bilançosu

Kürdistan’da 1990’larda Toroslar’la yaşanan infazlar bugün AKP’nin OHAL döneminde yerini zırhlı araçlara bıraktı. Zırhlı araçlarla yapılan katliamların neredeyse tamamının üstünü örtmek için ‘kaza’ süsü verilmesi dikkat çekiyor.

OHAL’in ardından sadece Kürdistan’da zırhlı araçlar, onlarca insanın ölümüne neden olurken en son ise İstanbul’un Okmeydanı ilçesinde 8 yaşındaki Kobanêli Raşid Oso, sokakta oynadığı sırada polis tarafından zırhlı araç ile katledildi. son altı ayda zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirenlerden kayda geçenler ise şöyle:

*Mêrdîn’in Dêrik ilçesinin Bahçebaşı mahallesinde 9 Şubat 2017 tarihinde okuldan eve dönen 7 yaşındaki Berfin Dilek’e zırhlı araç çarptı. Dilek olay yerinde yaşamını yitirdi.

*Sêrt- Êlih (Siirt-Batman) karayolu üzerinde 4 Mart 2017 zırhlı aracın altında kalan 34 yaşındaki Kerem Arslan yaşamını yitirdi.

*Şirnex’in (Şırnak) Hezex (İdil) ilçesinden Cizre’ye giden sivil bir otomobile 21 Mart 2017 tarihinde Ejder tipi zırhlı araç çarptı. Arabada bulunan Okan İnce, Bahadır Beyazlıoğlu ile adı öğrenilemeyen bir kişi hayatını kaybetti.

*Wan’ın 2 Nisan Kavşağı’nda 18 Nisan 2017 tarihinde gece saatlerinde polis aracı bir motosiklete çarptı. Ağır yaralanan 2 yurttaştan Sami Uçan yaşamını yitirdi.

*Şirnex’in Silopiya ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 4 Mayıs 2017 tarihinde Akrep tipi zırhlı araç, bir evin duvarını yıkarak içeri girdi. Odada uyuyan 7 yaşındaki Muhammet ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım hayatını kaybetti.

*Amed’in Licê ilçesinde 14 Haziran 2017 tarihinde sokakta yürüyen Pakize Hazar isimli yaşlı kadına askeri zırhlı araç çarptı.Hazar yaşamını yitirdi.

*Amed-Çewlig (Bingöl) karayolunda 19 Haziran 2017 tarihinde Özel Harekat Polislerini taşıyan zırhlı polis aracı, bir yolcu minibüsüne çarptı. Araç şoförü Remzi Menteşe ile ismi öğrenilemeyen 8-10 yaşlarında bir çocuk yaşamını yitirdi.

Amed’in Licê ilçesine bağlı Fis köyü civarında 20 Haziran 2017’de polise ait zırhlı araç, sivil bir otomobili ezdi. Zırhlı aracın vurduğu araçtaki 74 yaşındaki Mahmut Öner, 64 yaşındaki Mevlüt Dağtaş, 63 yaşındaki Abdulhamit Dağtaş, 53 yaşındaki Fikri Demirbaş ile Fikri Demirbaş’ın annesi Zeyel Demirbaş yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren 5 yurttaşın 19 Haziran 2017 zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitiren 2 yurttaşın taziyesinden döndükleri öğrenildi.

Dilhan Yılmaz-Amed-Şujın

EN SON EKLENENLER